Varför Lissabonfördraget?

Lissabonfördraget är inte i någon mening perfekt, men om 27 medlemsländer av Europeiska Unionen skall kunna sluta upp bakom det krävs det kompromisser. Jag anser att denna medelväg är klart godkänd och ett onekligen bättre alternativ än nuv. Nicefördraget.

Jag har nedan listat de enligt mig viktigaste förändringarna.

Kritiska vänstern hävdar jämt och ständigt att makten förflyttas till Bryssel och att vår suveränitet körs över. Med Lissabonfördraget kommer makt att förflyttas från Kommissionen till Europaparlamentet, som får större medbestämmanderätt. De nationella parlamenten kommer även att få åtta istället för nuv. sex veckor på sig att studera kommissionens lagförslag innan förslaget fortsätter till unionens lagstiftande organ. Indirekt förflyttas alltså makten från Bryssel till folket.

F.n. är det Nicefördraget som gäller som ”EU:s grundlag”. I det fördraget är antalet medlemsländer begränsat till 27 stycken – och därmed är kvoten redan fylld. Lissabonfördraget möjliggör fortsatt utvidgning av unionen, och EU kan endast bli ”fullt” när alla Europas länder är medlemmar.

Kritik har riktats mot EU för att det är diffust och otydligt. Med Lissabonfördraget kommer EU få ett ansikte utåt genom ett de tre pelarna slås samman till en juridisk person som kan underteckna och ingå internationella fördrag i EU:s namn. Kommissionären för utrikesrelationer kommer också att slås samman med EU:s utrikespolitiska talesman (Nu: Javier Solana).

Rättighetsstadgan som fastslår medborgarnas politiska, sociala och ekonomiska rättigheter kommer med Lissabonfördraget att bli juridiskt bindande för alla medlemsstater utom Storbritannien och Polen. Rättighetsstadgan påverkar inte på något vis medlemsstaternas rätt att lagstifta om den ”offentliga moraliteten”, familjelagar eller skyddet av människors värdighet och respekten för människors fysiska och moraliska integritet.

Lissabonfördraget kommer också innebära en möjlighet för stater att begära utträde ur EU. Förfrågan kommer att behandlas av Europeiska Rådet, som också kommer förhandla fram villkoren för utträdet. Dörrarna kommer alltid att fortsätta vara öppna mot ett land som trätt ur, en ny medlemsansökan kommer att behandlas precis som övriga medlemsansökningar.

Jag tycker alltså det är en självklarhet att Sverige skall ratificera Lissabonfördraget. Detta skall ske utan folkomröstning. Vid en privat undersökning av min omgivning fann jag att människor i allmänhet inte har en aning om vad EU gör, än mindre om vad fördragen innehåller. Jag anser att man bör undvika folkomröstningar i sakfrågor, då majoriteten inte tar sig tid att sätta sig in i den aktuella frågan och därför röstar nej av den enkla anledningen att vi har det bra nu, så varför ändra på det?

Annonser

4 Responses to Varför Lissabonfördraget?

 1. Fredrik Brange skriver:

  Jag håller med dig om vad du skriver. Lissabonfördraget är inget perfekt fördrag, som du skriver, men betydligt bättre än nuvarande regelverk. En stor brist med Lissabonfördraget, jämfört med den skrotade ”EU-konstitutionen”, är dock att det nya fördraget inte är av konstitutionell karaktär, dvs det kommer inte att ersätta föregående fördrag. Ett av syftena med EU-konstitutionen var ju att förenkla EU och EU:s fördrag.

  Vi ska givetvis inte folkomrösta om detta fördrag – vi har varken gjort det med Amsterdamfördraget eller Nicefördraget.

 2. Bengt Lund skriver:

  Hej!
  Att liberala ungdomsförbundet tillhör samma kategori av demokratins dödgrävare som Cecilia Malmström,Mona Sahlin m fl är inte särskilt förvånande men djupt tragiskt.
  När ett TV-program för ett par år sedan kollade ett antal riksdagsmäns kunskap om
  det fördrag som Frankrike och Nederländerna röstade ner visade det sig att kunskapen
  om elementära frågor var ytterst bristfällig.Men om Ni arbetar för att Sverige och övriga
  småstater skall bli lydstater till Frankrike-Tyskland-Storbrittanien så säg det rent ut
  så vi vanligt folk vet var vi har djävulens advokater.Det bästa sättet och i nuläget
  enda sättet att demonstrera mot makteliten är att avstå från att rösta i valet till EU-parlamentet.(Under 30 % valdeltagande vore en bra spark i arschlet på etablissemanget)Begriper inte vanligt folk fördraget så kan nog inte vanligt folk avgöra andras lämplighet att sitt i parlamentet heller.
  Har Ni förreste ingen äldre och mer uttjänad ledamot inom FP än Marit Paulsen
  att skicka ner till Brüssel?Herre förlåt Er ty Ni veta icke vad Ni göra.Ha´ det
  från Värmland

 3. Fredrik Brange skriver:

  Med Lissabonfördraget stärks demokratin. Det innebär förstås inte att EU:s mindre medlemsstater blir lydstater till Frankrike-Tyskland-Storbritannien. Som förespråkare för just demokrati tycker jag att det är viktigt att varje röst är lika mycket värd, oavsett om du bor i Sverige eller i Tyskland. Då faller det sig helt naturligt att mandatfördelningen i exempelvis Europaparlamentet är helt proportionell mot folkmängden, och inte som idag; att större länder har färre mandat i förhållande till folkmängden än mindre länder.

  På vilket sätt tror du att du demonstrerar mot ”makteliten” genom att inte rösta. Du tycks inte själv bry dig om att vilja påverka, i så fall skulle du ju använda din röst. Om du nu är så missnöjd så rösta på något parti som delar din världsfrånvända uppfattning. Men att inte rösta alls medför inga förbättringar!

 4. Jessica Presits skriver:

  Åh jo, vi har gott om alternativ att välja mellan att skicka till Bryssel. Några exempel är Johan Chytraeus (LUF Skånes kandidat), Mae Liz Orrego Rodrigues, Anders Ekberg m.fl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: