Nej till lokalt veto mot mineralutvinning

Utvinningen av jordens tillgångar i form av mineraler, olja och gas bör även fortsättningsvis avgöras på nationell nivå och det vore förödande för den svenska ekonomin om lokala eller regionala vetomöjligheter införs.

Järnmalm och skogsindustri är basnäringar i Sverige och har byggt mycket av det välstånd som finns idag. Utvinning av järnmalm blir allt viktigare i och med stigande världsmarknadspriser samtidigt som det finns möjlighet att utvinna uran i Sverige vilket vore mycket positivt. Att införa lokala veto möjligheter mot att utnyttja de viktiga nationella resurserna som döljer sig under jorden riskerar att bli förödande för svensk ekonomi.

Tyvärr finns det såkallade nimby syndromet vilket innebär att befolkningen är positiv till mineralutvinning så länge det inte sker på deras bakgård. Detta blir givetvis en paradox då gruvorna måste finnas någonstans om man ställer sig positiv till resultaten av dessa som kommer hela samhället till gagn. Risken är därför överhängande att ett lokalt veto mot mineralutvinning leder till att dessa stora tillgångar som inte kan flyttas riskerar att bli outnyttjade.

Självfallet skall utvinning av jordens resurser föregås av noggrann miljöprövning och krav skall ställas på att utvinningen sker på ett godtagbart sätt. Men att blankt säga nej riskerar att skapa oerhörda hinder för en positiv ekonomisk utveckling. Det bör även fortsatt vara så att jordens resurser tillhör oss alla och inte bara dem som råkar bo i det aktuella området.

Annonser

3 Responses to Nej till lokalt veto mot mineralutvinning

 1. Johan Richter skriver:

  ”Det bör även fortsatt vara så att jordens resurser tillhör oss alla och inte bara dem som råkar bo i det aktuella området.”

  Betyder det att vi bör avskaffa även det nationella vetot och dela vinsten med hela världen? (Eller med EU i alla fall, på den nivån vore det praktiskt genomförbart.)

 2. Emil Strand skriver:

  Nej, då staten fortfarande är den mest betydelsefulla enhten.

 3. forex skriver:

  It’s very simple to find out any matter on net as
  compared to textbooks, as I found this paragraph at this web page.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: