Kräv inte barnkonventionsanalyser i Lunds kommun

I Lunds kommun måste man inför politiska beslut göra en analys om hänsyn till barns bästa tagits i enlighet med Barnkonventionen. Denna görs av förvaltningen när de presenterar sitt förslag till beslut. Det kan verka sympatiskt men jag tycker inte att det är bra, utan det kravet bör avskaffas.

Den mest uppenbara invändningen är att analyserna blir slentrianmässiga och korta på nästan alla ärenden och således inte tillför någonting. Men mina viktigaste invändningar ser lite annorlunda ut.

Den viktigaste är egentligen principiell. Av alla viktiga intressen politiskt beslutsfattande måste beakta varför peka ut ett speciellt intresse på det viset? Varför inte kräva att man analyserat vilka konsekvenser besluten får för budgeten, samhällsekonomin, jämställdheten, de äldre, de handikappade, miljön, låginkomsttagarna, företagen eller (min personliga favorit) friheten. Och barn och ungdomar är ingen homogen grupp. De har olika intressen och ett beslut kan ofta inte vara i alla deras bästa. Hur ska man ta hänsyn till det?

Det ingår i det politiska uppdraget att göra prioriteringar mellan olika intressen. Låt oss göra det utan att kräva något formellt förfarande för att ange att man verkligen tagitt hänsyn till vissa intressen.

Vil man inte avskaffa Barnkonventionsanalyserna för alla nämnderna bör man i varje fall göra det för skolnämnderna. Det är knappast troligt att vi glömmer bort att tänka på barnen i våra beslut. Självfallet är det möjligt att vi fattar dåliga beslut ändå (rent teoretiskt sett i alla fall) men det kan knappast några procedurregler ändra på.

Annonser

One Response to Kräv inte barnkonventionsanalyser i Lunds kommun

  1. Emil Strand skriver:

    Instämmde i denna kritik redan för 11 år sedan, 1997 då förslaget om nämndsövergripande barnkonventionsanalyser diskuterades i KF. Som jag då sa till Arbetet Nyheterna var det ett spel för gallerierna när mp:s företrädare Mats Hammarström (sedmera språkrör för mp) väckte frågan.

    Som tur gick dock inte hela hans förslag igenom där det bla. även ingick att ha en lokal barnombudsman. Detta tycker jag dessutom verkligen blivit bekräftat i och med hur dessa analyser praktiskt hanteras vid beredning av ärenden som du skriver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: