10 år sedan massakrerna i Algeriet

”300 människor hackades, skars och brändes, levande spädbarn kastades in i brödugnarna” och mer än 100 000 människor mördades efter militärkuppen 1992.

Terrorn i Algeriet under 1990-talet har tyvärr fallit i en ännu större glömska än när den pågick. Sannolikheten för att de ansvariga kommer att straffas för de enligt DN ännu fler än 200 000 döda sedan 1992 torde vara mikroskopisk. Omvärlden har mer eller mindre blundat för terrorn som pågick år ut och år in.

Bakgrunden till konflikten var den militärkupp som ägde rum 1992 efter det att islamistiska grupper vunnit valet. Efter det inleddes en våg av terror där olika islamistiska grupper liksom militären utpekades som förövare. Efter att antal klart mindre demokratiska val styrs landet fortfarande av samma militärregim.

Då 1998 uttryckte Sveriges dåvarande utrikesminister Lena Hjelm-Wallen (S) förståelse för den algeriska regeringen och menade att det var helt uteslutet med några som helst tvångsåtgärder mot landet.

Frågan om ett internationellt ingripande kom inte ens upp i FN:s säkerhetsråd då inget land gjorde några ansträngningar för att så skulle ske. Det var ett världssamfund som inte ens ville diskutera frågan samtidigt som massakrerna kunde fortgå från år till år.

Så här i efterhand kan man konstatera att tystnaden från världens alla stater lyckades med att glömma massakrerna. Fortfarande i dag saknas tusentalspersoner som troligtvis aldrig kommer att komma till rätta. Massakrerna i Algeriet visar tydligt på hur stater som ändå är förhållandevis öppna och betydelsefulla kan komma undan utan att världssamfundet agerar.

Ansvaret borde inte minst falla tungt på de som inte agerade och på en svenska utrikesministern som försökte släta över ett massmördande. Det borde också tjäna som en varning för de som tror att det inte är möjligt att komma undan med massakrer. För Algeriet på 1990-talet visar inte bara att det är möjligt att dölja, utan att det är näst intill omöjligt för omvärlden att fastslå hur många offer som massakrerna skördade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: