Finanspolitiska rådets rapport

Idag kom Finanspolitiska rådet med sin utvärdering av den svenska finanspolitiken. Rådet är en nybildad myndighet som ska utvärdera den ekonomiska politiken. Till största delen består rådet av akademiska ekonomer men det sitter också två politiker i det, varav en är förre finansministern Erik Åsbrink. Ordföranden är Lars Calmfors.

I sin rapport så ger rådet både beröm och kritik till regeringen. Jag instämmer i huvudsak i deras bedömningar men jag har också en skiljaktig mening på några punkter.

Jag tycker först och främst rapporten diskussion av avvägningen mellan effektivitet och fördelning är grund. Jag skulle i själva verket vilja hävda att någon sådan konflikt inte existerar, i den mening det formleras i rapporten. Vad som existerar är en konflikt mellan att maximera rikedom och att fördela denna rikedom jämnt. (Se denna blogpost.)

I rapporten så instämmer Rådet i att vi ska ha ett högt överskottsmål för att bygga upp besparingar för att möta den demografiska utmaningen. Det är intressant att rådet så enigt uttrycker det med tanke på den diskussion som först om hur överskottet ska användas. Samtidigt diskuterar också rådet att det på teoretiska grunder skulle vara att föredra om även reella investering, och inte bara finansiellt sparande, kunde räknas in i statens nettoförmögenhet. Det kan ses som ett sätt att delvis ge de kritiker rätt som föreslagit att överskotten kunde användas bättre än till att betala av på statsskulden.

Rapporten menar också att jobbskatteavdraget är en bra åtgätd för att öka sysselsättningen. Den menar speciellt att det är en mer kostnadseffektiv åtgärd än att sänka den statliga inkomstskatten. Det kan säkert stämma, men sysselsättningsperspektivet är inte allt. Ur ett tillväxtperspektiv tror jag man kan motivera t ex ett avskaffande av värnskatten.

Rådet är däremot kritiskt mot fastighetsskattereformen. Det var inte överraskande, efter skatt på miljöfarlig verksamhet är fastighetsskatten nog ekonomers favoritskatt. Som de diskuterar i rapporten orsakar inte fastighetsskatten några större snedvridningar och dess avskaffande gynnade höginkomsttagare mer än låginkomsttagare. Jag instämmer i kritiken.

Rådet gillar inte heller reformen för finansiering av a-kassan. Bl a hänvisar de till att många har gått ur a-kassan. Jag kan instämma i delar av kritiken men jag tycker att de för lättvindigt antar att alla borde vara med i a-kassan. Folk väljer torts allt frivilligt att inte vara med, och när folk gör det valet, trots stor subventionsgrad från staten, så tycker jag det är märkligt att förutsätta som ekonom att det är dåligt utan vidare diskussion.

Så precis som rapporten ger ett blandat omdöme om regeringens politik så tycker jag det både finns bra och dåliga inslag i rådets rapport. Men på det hela taget är den mycket intressant och viktig, och det verkar ha varit ett bra intiativ av regeringen att starta den här myndigheten.

Annonser

3 Responses to Finanspolitiska rådets rapport

 1. Emil Strand skriver:

  Jag anser att rådet borde riktat kritik mot dubbelbeskattningen av aktier som jag tidigare tagit upp. Men nu under deklarationen har även orimligheten i systemet för att beskatta aktier blivit mer uppenbart. Att aktieförsäljning beskattas i efterhand har alltid varit peoblematiskt men i år har flera företag enomfört aktesplittar som då beskattas som sålda aktier, vilket är helt orimligt.

  Människor tvingas då att deklarera sålda aktier trots att de inte sålt några, vilket leder till att många får betala för mycket skatt enligt uträkningssytemet som flertalet använder. Orimlighten understryks inte minst i att skattediriktören själv delar uppfattningen om att systemet är ortimligt och i år drabbas 800 000 svenskar av ett system som till och med den verkställande myndighten kritiserar.

 2. Johan Richter skriver:

  Rådet har inriktat sig på frågan om statsfinanserna är långsiktigt hållbara och om politiken för ökad sysselsättning fungerar. Dubbelbeskattningen på aktier är i varje fall inte något problem ur de synvinklarna.

  Tillväxtfrågor kommer säkert att behandlas andra år. Då får vi kanske verta vad de tycker om dubbelbeskattningen.

 3. Emil Strand skriver:

  Jaha, det förkalar varför de inte tagit upp det tydliga systemfel som detta utgör i den ekonomiska politiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: