Svenska hotbilder?

För en vecka sedan paraderade 8 000 soldater, stridsvagnar och kärnvapenrobotar över röda torget i en uppvisning av militär styrka som inte setts sedan kalla krigets dagar. Att motivera de nu föreslagna försvarsnedskärningarna med en avsaknad av hotbild är en osanning vars kuliss blir svår att upprätthålla.

Frågan är hur långt rikspolitiker från alla partier kommer att gå för att hävda att det saknas något väpnat hot mot Sverige. Men det går att ana sprickor i fasaden som när Fp:s ersättare i försvarsutskottet Nina Larsson i GP i slutet på 2007 skriver att:

”Mest påtagliga är förändringarna i Ryssland där utvecklingen går i fel riktning på flera plan. Ryssland har under sommaren gjort anspråk på Nordpolen, dragit sig ur nedrustningsavtal om konventionella vapen, blockerat beslut om Kosovo i FN:s säkerhetsråd och varnat Tjeckien för att låta USA upprätta robotbaser.”

Kollegan Allan Widman (Fp) har däremot stuckit ned huvudet så långt i sanden att han aldrig skulle tillåta sig samma klarsynthet som sin kollega. Utan i hans tunnelseende går endast de internationella insatserna att se och allt annat ter sig som irrelevant. Han ser inget hot, hör inget och skulle inte kunna skriva under på någon hotbild mot Sverige.

Denna inställning har tyvärr blivit upphöjd till ett självändamål i syfte att kunna motivera ett försvar som passar aktuell budget. I stället för att utforma försvaret för en relevant uppgift och sedan utforma budgeten därefter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: