Sossarna skriker och vi andra klappar händer

”Vi måste göra oss kvitt den socialdemokratiska jantelagen i skolpolitiken. Även duktiga elever har rätt att utvecklas i sitt eget tempo. De ska inte behöva sitta och rulla tummarna för att vänta in sina kamrater” Så säger Jan Björklund angående regeringens nya förslag att på prov införa elitklasser i de svenska gymnasieskolorna. Något som socialdemokraterna, som väntat, ställer sig helt oförstående till. ”All internationell forskning visar att sammanhållna klasser når de bästa studieresultaten. Det ser vi både i Finland och i Sverige. Jag tycker att Björklund borde göra mer för att alla elever ska nå målen i högre utsträckning än i dag” säger Marie Granlund (s). Lärarnas Riksförbund ställer sig dock positiva till förslaget.

I princip är elitklasser någonting som redan förekommer i gymnasierna idag. För vad ska man annars kalla klasser med en lägsta intagning på 280 poäng?  Antagningsprover är inte heller någonting nytt. Det förekommer på i stort sett varje utbildning med idrotts- eller musikinriktning, och även på IB- programmen. Att sålla ut barn inom idrotten har sossarna uppenbarligen ingenting emot. Det är väl för barnens bästa, det kan inte vara roligt att ständigt bli ifrånsprungen av sina alltjämt mer atletiska kamrater. Inte heller är det stimulerande att alltid behöva vänta in Pelle och Lisa, som alltid hamnar på efterkälken. Men så fort vi börjar prata teoretiska studier, då upprepas det som ett mantra; Alla ska med! Alla ska med!

Något som jag finner mycket positivt med det här förslaget är att eleverna skall ha möjlighet att läsa högskolepoäng parallellt med gymnasiestudierna. Resultatet av det torde bli en kortare utbildningstid, och en många gånger bättre lösning än förslaget om halverat sommarlov som kom för en tid sedan. Det kommer också gälla både friskolor och kommunala skolor, vilket kommer att ytterligare utjämna skillnaderna däremellan.

Något jag däremot har att anmärka på är termen ”elitklass”. Den känns för mig obekväm, och jag hade föredragit något mera neutralt som inte retat ögonen så mycket på jantelagsförespråkarna på vänsterflanken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: