Dåligt av LO

På onsdag den 4 juni ska riksdagen rösta om ett förslag på förändring i sjukförsäkringen. På senare tid har LO gått ut och kritiserat de förändringarna. Men inte med sakliga argument som man hade kunnat förvänta sig. Förmodligen fanns det väl inga sådana till hands. Man har istället i princip gått till personangrepp. Exempel på detta är att LO skickat ut brev till grannarna till diverse riksdagsledamöter, i Folkpartiet bland annat, och ”upplyst” om att de bor granne med en riksdagsledamot som på onsdag kanske röstar för att ”försämra din sjukförsäkring”. Detta är givetvis inte acceptabelt. Det är oerhört lågt och kunde inte ens förväntas av LO. Men har man inga argument som sagt, så får man väl ta till annat.

Det som är väldigt intressant är hur dåliga argument LO har mot förslaget till förändringar. Efter letande på deras hemsida har jag insett att de inte har några argument. Det enda som beskrivs är att förslaget är ”dåligt”, ”sjukförsäkringen kommer bli sämre”, det är ”orättvist” och så vidare. Ingenstans står det skrivet vad exakt som är dåligt med förslaget, på vilket sätt sjukförsäkringen blir sämre eller på vilket sätt det är orättvist. Här kommer därför lite information om varför förslaget är bra, och vad LO har fel om:

 Rehabiliteringskedjan syftar på att få tillbaka arbetsföra människor i arbete. Detta är givetvis bra. Kan man arbeta ska man också arbeta. Det är dessutom väldigt påfrestande att vara sjukskriven. Är man sjukskriven för länge blir det lätt en ond cirkel; att man mår sämre psykiskt ju längre tid man är sjukskriven.

 LO påstår att man i det nya systemet kan få sparken av arbetsgivaren efter 6 månaders sjukskrivning. Så här ligger det till egentligen: Under de första 6 månaderna av sjukskrivningen har man skyddad tid hos sin arbetsgivare. Efter 6 månader prövas arbetsförmågan, och om det skulle vara omöjligt att återgå till arbetsgivaren, så prövas man mot hela arbetsmarknaden. I det tidigare systemet kunde man prövas mot hela arbetsmarknaden efter så lite som 3 veckor. Det nya förslaget är alltså ett bättre skydd för den som är sjukskriven.

 LO påstår att försäkringskassan inte ska kontrollera om arbetsgivaren uppfyller sina skyldigheter gällande rehabilitering hos sjukskriven personal. Detta är en ren formalitet då de blanketter som lämnats in tidigare ofta kom in sent eller var otillräckligt ifyllda. I övrigt så ändras inte det rehabiliteringsansvar som arbetsgivaren har. Man tar bara bort onödigt pappersarbete som dessutom inte haft någon större betydelse tidigare. Försäkringskassan kan ändå begära att arbetsgivaren lämnar papper på vad som gjorts för att t.ex. rehabilitera den sjukskrivne.

 Det finns givetvis chans till undantag. Till exempel kan man undantas från att prövas mot hela arbetsmarknaden efter endast 6 månaders sjukskrivning vid särskilda skäl. 

Om det är så att den som är sjukskriven vill ha tjänstledigt för att pröva på nytt arbete har arbetsgivaren, med de nya förslagen, skyldighet att ge tjänstledigt.

 Efter 12 månaders sjukpenning är det idag obligatoriskt att prövas för förtidspension. Som förtidspensionär får man endast 64% i ersättning. Med de nya förslagen har man istället chans till förlängd sjukpenning, vilket motsvarar 75% i ersättning. Målet är att man endast ska förtidspensioneras om det verkligen finns behov, och inte bara för att ens sjukskrivningsperiod har ”gått ut”.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: