Kommunerna kan tvingas ta emot flyktingar…

… Vilket jag tycker verkligen är ett steg i rätt riktning!

Som det varit hittills så har enskilda kommuner kunnat neka att ta emot flyktingar som beviljats uppehållstillstånd. Detta har lett till ett oerhört tryck på de kommuner som verkligen tar sitt medmänskliga ansvar och tar emot flyktingar. Men nu kan det alltså komma att bli ändring på detta. Man vill införa en pliktlag, som innebär att alla kommuner kan tvingas ta emot flyktingar som beviljats uppehållstillstånd.

Ett argument mot detta är att det kommunala självstyret kommer bli lidande. Det är ett bra och viktigt argument, men som inte räcker till i det här fallet. För det första så borde inte det kommunala självstyret kunna utnyttjas på ett sådant sätt att humanitet åsidosätts och att man överöser problem på andra kommuner. För det andra så skulle det få hemska konsekvenser om fler kommuner tog efter, låt säga Vellinge Kommuns exempel, och inte tog emot några flyktingar alls. Detta skulle öka trycket oerhört på kommuner som Malmö eller Landskrona som har ett väldigt generöst flyktingmottagande. Sen kan man ju dra argumentet ännu längre och fråga sig hur illa det skulle bli om alla kommuner i landet helt enkelt började vägra ta emot flyktingar och hänvisa till det kommunala självstyret. Det skulle innebära att man som flykting, med beviljat uppehållstillstånd, har tillstånd att bo i Sverige men inte i någon av dess kommuner. Absurt!

Vi i Luf kommer för övrigt kampanja i Vellinge i sommar för ett generöst flyktingmottagande. Information om datum och tid kommer under fliken kalendarium så småningom. Häng med du också!

Annonser

4 Responses to Kommunerna kan tvingas ta emot flyktingar…

 1. Emil Strand skriver:

  Jag tror att en tvångslag gör mer skada en nytta och är både praktiskt och principiellt felaktig.

  Dels därför att man bör värna om det kommunala självstyret som du skriver och jag anser endast detta bör inskränkas i fall där en specifik kommun kan blockera något av nationellt interesse (ex. mineralutvinning). Det är knappast fallet i flykringmottagande där samtliga har möjlighet att delta. Sen tror jag inte att en kommun som tvingas ta emot flyktingar blir mer välvilligt inställd utan tvärt om kan det leda till ökad rasism i de kommunerna, vilket också är att ge flyktingarna en dålig start i Sverige.

  Sannolikheten att allt fler kommuner säger nej tror jag är liten då partierna i riksdagen även domminerar i kommunerna och dessa normalt följer en samma partilinje.

  Det som bör göras är snarare främst att partierna bör påverka sina kolleger i de aktuella kommunerna och sätta större press på dem. Staten kan sedan genom ekonomiska incitament underlätta flyktingmotagandet, dels genom höjd ersättning, men även genom minskade statliga investeringar i kommunen eller indragna kommunala bidrag mm. Ty vill man inte hjälpa till, så skall man självfallet inte få någon hjälp av staten.

 2. Johan Richter skriver:

  Jag håller mer med Jessica.

  Normalt sätt kan ju inte kommuner bestämma vem, som ska bo i dem, eller vilka statliga verksamheter som regeringen väljer att förlägga dit, så att jag dem vetorätt på det här området känns inte nödvändigt ur en principiell synvinkel.

 3. Johan Richter skriver:

  Dessutom har Jessica rätt att det finns ett free-riding problem här. Jag är en stark anhängare av flyktinginvandring av humanitära skäl och dessutom tror jag att invandring är bra för Sverige på medel- och lång sikt.

  Men dessa fördelar med flyktinginvandring är relevanta för hela Sverige, medans kostnaderna i inledningsksedet bärs av den mottagande kommunen. Så Vellinge åker snålskujts på resten av Sverige.

 4. Emil Strand skriver:

  Jag instämmer helt att det finns ett free-riding problem och därför skall givevis kommuner som Vellinge få ekonomiska konsekvenser för sitt agerande.

  Mig veterligen har kommunerna planmonopol och flertalet kommuner har exempelvis tackat nej till förvaring av använt kärnbränsle vilket respekterats på den nationella nivån trots att kommuninvånarna redan tagit del av fördelarna med kärnkraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: