FRA-förslaget och riksdagsledamöternas samvetskval

I dagarna och fram till onsdag morgon kommer det såkallade FRA förslaget diskuteras intensivt och påtryckningarna på riksdagsledamöterna intensifieras. Bortförklaringarna från riksdagsledamöterna som är kritiska men ändå inte ger besked hur de kommer att rösta inger allt annat än respekt.

Det är svårt att se varför vissa ledamöter inte ger besked hur de kommer att rösta och meddelar att de kommer att bestämma sig först innan själva omröstningen. Sannolikheten för att det skulle komma fram nya argument som gör att de bör vänta med att bestämma sig torde vara mycket liten.

Utan tvärtom verkar det uppenbart att dessa ledamöter har svårt att stå för sina handlingar och undviker att ta ansvar för dem. Detta agerande undergräver förtroendet för dem och för det svenska valsystemet då det blir svårt att utkräva ansvar när man inte står för sina handlingar.

Sannolikheten för att de som vacklar kommer att rösta nej på onsdag skulle jag bedöma som liten, utan de kommer antingen att rösta för eller lägga ned sin röst. Efter omröstningen kommer sedan debatten att avta och de slipper att ta ansvar för hur de agerat. Ett sådant agerande undergräver förtroendet för ledamöter och personer som agerar på detta sätt förtjänar inte något nytt förtroende.

Annonser

One Response to FRA-förslaget och riksdagsledamöternas samvetskval

  1. christoffer skriver:

    Skilnaden mot vanliga omröstningar är att denna frågan kommer inte försvinna från agendan.

    Det finns ett så grundmurat motstånd mot den att den kommer (Med all rätt) att förfölja riksdagsledamöterna hela vägen fram till 2010.

    Se tex centerupproret.

    Själv så kommer jag inte att lägga min röst på några potentiella riksdagsledamöter som röstade för. Och kommer och fråga alla kandidater om de kommer att motionera för borttagande av lagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: