Om konkurrenspolitik

Konkurrenspolitik handlar om att försöka öka konkurrensen mellan företag och därmed ge bättre priser och produkter för konsumenterna. Grundtanken med konkurrenspolitik är helt enkelt den välkända analysen att ett monopol kommer hålla priserna uppe ovanför den nivå de hade vart på en konkurrensutsatt marknad.

Men frågan är då vilka verktyg som man ska använda i konkurrenspolitiken. Det mest uppenbara är ju att från statens sida undanröja onödiga hinder för nya företag att ge sig in på en marknad. (Avskaffa krav på legimitation i vissa yrken skulle kunna vara en sån grej.)

Men de allra flesta är nog överrens om att det inte räcker för att ge en tillräckligt bra konkurrens.

Så då är frågan vilka andra åtgärder som vore bra.  Att förbjuda karteller, dvs att olika företag avtalar om att inte konkurrera, är väl den allra äldsta åtgärden och kanske den mest självklara. Och om förbudet mot karteller ska kunna upprätthållas måste man nästan också ha ett system för att granska uppköp och samgåenden av företag.

Men den löser inte alla problem. Ett företag kan växa sig sig så stort på egen hand att det får en monopolställning, eller så kan ett antal företag på en marknad ha en outtalad överrenskommelse om att inte konkurrera. Inom spelteorin studerar man hur sådana överrenskommelser kan upprätthållas utan några explicita avtal.

Men här börjar vi komma en på riktigt svårt område. För viljan hos företagsägare att få deras företag att ta fler kunder är ju själva drivkraften i kapitalismen och den välståndsutveckling den genererat. Att förbjuda ett företag från att konkurrrera ut andra företag vore inte bra för konkurrens, det vore direkt skadligt för den.

Lösningen man valt är att försöka förbjuda bara ”oschyssta” metoder att konkurrera ut andra företag. Men jag är rädd för att konkurrenslagstiftningen ändå gör mer skada än nytta.

Ett typexempel på en problematisk reglering är förbudet mot ”predatory pricing”. Det är ett namn för att man säljer varor (eller tjänster) till under produktionskostnad för att få bort andra företag från marknaden så att man kan  höja priserna mycket efteråt.

”Predatory pricing” kan mycket väl vara ett problem så det kan verka rimligt att ge konkurrensmyndigehterna befogenhet att förbjuda det. Men samtidigt är det uppenbart att det finns problem. Att ge myndigheterna rätt att förbjuda prissänkningar kan verka lite paradoxalt när syftet är att hålla nere priserna, och det är lätt att se hur den makten kan missbrukas. Själv litar jag inte tillräckligt mycket på myndigheters kompetens och goda vilja för att vilja ge dem den makten.

Ett annat exempel är EU krav på Microsoft att ta bort vissa delar av Windows när det säljs i Europa. Det kan kanske vara bra (tanken är att de inte ska kunna använda sin monopolställning på operativsystem för att skaffa sig monpol på andra marknader.) Men det är återigen en fråga om tillit. Jag litar inte på EU tillräckligt mycket för att ge dem makten att kräva att ett företag ska försämra produkten den säljer, även om det sker med motiveringen att det är bra för oss konsumenter.

Det finns ju gott om krafter inom EU som demonstrerat att de mer ser som konkurrenspolitikens syfte att skydda konkurrenterna än konkurrensen, så jag tror inte jag är paranoid som oroar mig. Ett exempel på det är förbudet för utländska företag att ”dumpa” varor på den europeiska marknaden*. Detta innebär att att de säljer varorna här till ett lägre pris än vad de gör i hemlandet. Att förbjuda det handlar bara om att skydda europeiska företag på europeiska konsumenters bekostnad och illusterar risken att konkurrenspolitiken kommer styras av små särintressen.

Jag tycker därför att konkurrenslagen ska bara förbjuda karteller och samgåenden som ger ett företag monopolställning. I övrigt bör man lita på marknadskrafterna.

*Ironiskt nog så ägnar ju sig EU åt storskalig dumpning av jordbruksprodukter utomlands.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: