Miljöpolitik är inte lika med klimatpolitik

Just  nu uppmärksammas klimathotet mycket i media, både i Sverige och utlandet. Det är visserligen bra att hotet uppmärksammas, även om debatten ibland får ett konstigt fokus på hur enskilda borde ändra sin livsstil istället för vilka politiska åtgärder som borde vidtas.

Men det gäller att komma ihåg att klimatproblemet inte är den enda miljöfrågan. Vi har fortfarande problem med miljögifter och med ett snabbt utdöende av många arter bl a. Dessa frågor får inte gömmas bort bara på grund av klimatfrågan. Speciellt eftersom vissa åtgärder kan vara bra för klimatet men miljöskadligt ur andra aspekter är det viktigt att vi inte sätter likhetstecken mellan klimat och miljö. Ett exempel är utbyggd vattenkraft, som minskar klimathotet eftersom det inte släpper ut koldioxid, men som kan ha svåra konsekvenser för den lokala biologiska mångfalden.

Vi liberaler får speciellt inte glömma bort de andra miljöfrågorna. Våra åsikter behövs som en balans mellan ”gör-inget-det-finns-inga-problem” inställningen man kan hitta till höger i politiken, och den människofientliga miljöpolitik man kan hitta i rödgröna kretser där arter kan anses ha rättigehter att leva vidare oavsett mänskliga intressen.

Som liberaler kan vi också bidra med vår förståelse av betydelsen av incitament och vår insikt om vilken roll marknaden och kapitalismen kan spela för övergången till ett miljövänligare samhälle, om man ser till att anpassa regleringar och lagar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: