Nu när FRA-lagen är antagen

Nu har FRA-lagen gått igenom, och vi som var motståndare till den för försöka hantera det konstruktivt. För trots det stora motståndet, och att hela oppositionen röstade emot, tror jag inte beslutet kommer rivas upp i första taget. Förutom att informera vitt och brett om tillgängligheten av krypteringsmetoder bör det bestå av att vi ställer krav på att verksamheten verkligen granskas.

FRA har hänvisat till sekretess och därför varit ganska tystlåtna kring många aspekter av den tänkta verksamheten. Bl a vill de inte berätta särskilt mycket om vilka sökbegrepp som kommer användas.

Men FRA skulle kunna publicera vilka tekniska åtgärder de tänker vidta för att förhindra missbruk. Hur tänker de se till att anställda inte obehörigt kan lägga in nya sökbegrepp i systemet, hur de försäkrar sig om att alla använda sökbegrepp lagras osv.

Det skulle kunna göras utan att avslöja någon känslig information om verksamheten, och med tanke på vilken oro det finns för att lagens möjligheter kommer missbrukas bör det vara en självklarhet för FRA att vidta dessa steg. Att de verkligen följer dessa steg bör självklart granskas av Datainspektionen och de andra tillsynsmyndigheterna.

Någon form av statistik på hur framgångsrik verksamheten är borde också tas fram. Att de själva påstår att den är viktig och framgångsrik övertyger inte mig alls eftersom det är vad de hade sagt i alla fall.

Annonser

One Response to Nu när FRA-lagen är antagen

  1. christoffer skriver:

    Förutom detta så är det aldrig förment att bilda opinion mot lagen.
    Vi har ett val 2010 och om lagens förespråkare märker att de inte kommer att bli omvalda så kommer åsikterna och ändras snabbare än man kan säga partipiska.

    Jag själv tänker närvara vid demonstrationen 16/9 i Stockholm. Jag hoppas att Luf lund kan skicka ett par representanter (Om man köper biljetter nu så kostar Tåget inte så mycket)

    /C

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: