Vänsterpartiet kan inte ge upp sitt förflutna?

I dagarna har det publicerats ett brev på diverse bloggar och websidor från en vänsterpartist i Lund. Detta brev har undertecknats av en del människor på vänsterkanten. Allt från syndikalister till FI:are.

Brevet handlar om hur vänsterpartiet under sin senaste kongress fortsatt på den väg man tidigare slagit in på, nämligen att få bort kommuniststämpeln. Så långt har det lyckats väl, trots Lars Ohlys pladder om hur han inte är kommunist men ändå är det. Men det här brevet säger något annat. Bakgrunden är att man under kongressen avslog en motion som handlade om dialog med det kommunistiska partiet på Kuba.  

Ett utdrag ur brevet:

” Vänsterpartiets kongress avslog den 8 juni en motion som yrkade för att upprätta en dialog med Kubas Kommunistiska Parti med argumentet att landets demokrati, trots Kubas internationellt erkända sociala landvinningar, inte följer den demokratimodell som EU och USA föreskriver.”

 Man anser alltså att Vänsterpartiet har gjort fel som inte vill ha dialog med en kommunistisk diktatur. Vidare skriver man också att:

”Regeringar som Bolivias eller Venezuelas utsätts idag för destabiliserings- och terrorkampanjer från USA:s och den europeiska högerns sida och i dessa kampanjer stöds till och med fascistiska och nynazistiska grupper.”

Samt:

”Tyvärr har vänsterpartiet, när man vägrar upprätta en dialog med de kubanska kommunisterna, i praktiken gjort gemensam sak med angriparna. Kuba har många vänner inom vänsterpartiet. Allt fler människor kommer i kontakt med Kubas och Latinamerikas verklighet, och de känner inte igen sig i vänsterpartiets nuvarande politik gentemot Latinamerika.”

Jag anser det är väldigt intressant att man anklagar USA och ”den europeiska högern” (vilka exakt som åsyftas framgår inte i texten) för terrorism, och att man i dessa kampanjer skulle stödja fascistiska och nynazistiska grupper(!). Hade man vetat vilka politiska partier etc. som här klassas som ”den europeiska högern” hade man kanske kunnat kontrollera påståendet. Men vilka åsyftas? Konservativa krafter i europa? Liberala sådana? Alla som inte befattar sig med kommunism? Det skulle ju även innefatta de svenska Socialdemokraterna.

Men, det som är mest intressant med brevet är undertecknarna. Väldigt många är medlemmar (en hel del med förtroendeposter) i Vänsterpartiet.  Kanske det är dags att vänsterpartiet börjar lyssna på sina medlemmar och ta tillbaka sitt gamla namn; Vänsterpartiet Kommunisterna?

Annonser

3 Responses to Vänsterpartiet kan inte ge upp sitt förflutna?

 1. Emil Strand skriver:

  Visserligen biföll man inte denna motion om dialog med Kuba. Men vilka andra partier i utlandet är det man för dialog med?

  Ja, här finner vi Nepals kommunistiska parti som till och med bjöds in på kongressen för att hålla ett hälsningsanförande:
  http://www.vansterpartiet.se/kongress2008/index.php?view=article&catid=15%3Ahaelsningar&id=81%3Ajhala-nath-khanal&option=com_content&Itemid=12

  Detta parti är ju inte vilket kommunistparti som helst utan ett maoistiskt parti som bedrivit gerilla krig i hemlandet. Det är viktigt att komma i håg att maoismen är den ideologi som direkt ledde till miljontals offer i Kina och iförhållande till detta torde den Kubanska kommunismen te sig mycket human.

 2. Jessica Presits skriver:

  Nej, du har rätt i att man inte biföll motionen. Brevet i sig är ju ett form av uppror mot detta, då det är för det första en vänsterpartist som skrivit det, och för det andra många vänsterpartister som undertecknat.

 3. Johan Richter skriver:

  Det är tragiskt att det fortfarande finns människor som tycker Kuba har en annan demokratimodell. Om Kuba är ett folkstyre måste man ha en väldigt restriktiv definition av vad folket är.

  Jag vet inte egentligen vad man kan göra för att försökaå sådana människor att fatta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: