Prostitution har inget med frihet att göra

Det har gått lite i vågor, men det blir mer och mer accepterat ju längre tiden går. Prostitution är något som tidigare inte diskuterades öppet men som idag har gått till att nästan vara legitimt att förespråka.

Jag anser inte på långa vägar att prostitution är försvarbart. Prostitution är för det första något som väldigt sällan sker frivilligt. Även om det inte alltid handlar om trafficking så ligger det även mycket annat i bakgrunden, som akut brist på pengar, trassligt uppväxt med mera.

För det andra är ett flitigt använt argument för en legalisering av prostitution att ”ja men man kan ju säga nej ändå”. Problemet är ju just det, om man legaliserar prostitution måste även de prostituerade följa lagen, alltså inte diskriminera några kunder på grund av exempelvis utseende. Så fort man legaliserar prostitutionen tar man alltså även bort en människas rätt att själv bestämma vem man har sex med. Alla andra har rätt att ha sex med den prostituerade, men den prostituerade har inget själv att säga till om.

Ett annat uttjatat argument är det inte alltför vettiga ”men man ska ju få lov att ha sex med vem man vill”. Ja, det håller jag helt med om, under förutsättning att alla inblandade parter verkligen vill. Men det är direkt smaklöst att blanda ihop prostitution med den sortens frihet. Alltså, även om prostitution skulle totalförbjudas, och straffet för torskarna skuller höjas med mera, så betyder inte det att man inte får lov att ha en älskare/älskarinna, KK, pojkvän/flickvän, hustru/make eller vad man än vill kalla det. Problemet uppstår när någon människa vill köpa en annan människas kropp.

Annonser

7 Responses to Prostitution har inget med frihet att göra

 1. Johan Richter skriver:

  ”Problemet är ju just det, om man legaliserar prostitution måste även de prostituerade följa lagen, alltså inte diskriminera några kunder på grund av exempelvis utseende. Så fort man legaliserar prostitutionen tar man alltså även bort en människas rätt att själv bestämma vem man har sex med. Alla andra har rätt att ha sex med den prostituerade, men den prostituerade har inget själv att säga till om.”

  Nej, det stämmer inte. Det illustrerar bara den problematik som diskrimineringslagar kan ge upphov till och visar att de inte bör gälla för alla områden. På samma sätt bör det inte diskrimineringslagarna gälla om man hyr ut rum i sitt eget hem.

  Och prostitution är lagligt redan, det är sexköp och koppleri som inte är det.

  Jag ser inte varför det är relevant att prostitution sker på grund av pengabrist i många fall, det gäller ju för många yrken. (Alla i någon mening.)

 2. christoffer skriver:

  Du skriver
  ”Prostitution är för det första något som väldigt sällan sker frivilligt. ”

  Om detta skulle vara sannt så skulle försäljning av sexuella tjänster inte vara ngt problem, polisen skulle enkelt kunna hitta bevis för tvånget och kidnapparna/slavhållarna skulle åka i finkan.

  Men så är inte världen. den övervägande delen av försäljning av sexuella tjänster är fri från uttre tvång (annat än behov av pengar och det kan en liberal knappast klaga på 🙂 )

  Sen räcknar du upp taskig uppväxt mm som argument mot försäljning av sexuella tjänster men folk slutar inte och ha taskig uppväxt för att vi förbjuder eller motverkar försäljning av sexuella tjänster, folk slutar inte och behöva pengar heller. Om detta är problem så lös då problemen, förbjud inte symptomen.

  Sen drar du upp den gamla klasiska villfarelsen ”köpa en annan människas kropp.” sorry men man köper inte en mäniskas kropp, man köper en sexuell tjänst. Det är en d-jäkla skilnad.

  slutligen en liten tankeställare. Varför är sexuella tjänster så speciellt att vi måste ha en hel drös med regler mot det (och om det) Vad är det som i sak skiljer så mycket på att få massage av 4 av mina lemmar mot att få massage av den femte lemmen ? (Eller om jagskulle varit fotfetichist få en fotmassage, för det skulle ju då teoretiskt vara försäljning av sexuella tjänster)
  Jag kan inte hitta några liberala argument för att särbehandla detta. De enda argument som fins för särbehandling är privatmoraliska, men det hör hemma i de brunare delarna av KD snarare än hos liberaler.

  /C

 3. Johan Richter skriver:

  Jag tycker vi ska erkanna att sexbranschen ar forknippad med fler socialla problem an branschen for massage, sa jag symapiserar med engagemanget hos sexkopsmotstandarna i de fall det baseras pa en verklig omsorg om de prostituerade.

  Men vi maste fortfarande se analytiskt pa saken och ingen har overtygat mig att de sociala problemen skapas av prostitutionen, snarare an att folk med sma mojligheter ar de som framforallt prostituerar sig.

  Samhallsmoralen fordomer ju prostitution sa det ar knappast forvanande att de som kan bli ingenjorer eller arkitekter valjer att bli det hellre an prostituerade. Men det gor det ocksa sjalvklart att de som blir prostituerade kommer vara kvinnor och man med sociala problem i stor utstrackning. Men prostitutionen skpar inte problemen i den har modellen.

 4. christoffer skriver:

  Johan Jag håller inte med dig om texten ”Men det gor det ocksa sjalvklart att de som blir prostituerade kommer vara kvinnor och man med sociala problem i stor utstrackning.”

  Detta stämmer till stor del för gatuprostitutionsom är mindre än 10% av hela branchen.Men i sverige så har den upphöjts till ”all” prostitution och lagarna skapas med den som utgångspunkt, vilket leder till att de fallerar enormt.

  Desutom så har vi kvar en drös kontraproduktiva lagar som är baserade i gamla privatmoral dessa är oftast klart kontraproduktiva och resulterar i tragedier för sexsäljare
  Exempel: kopplerilagen påstås att den ska skydda sexsäljare, men i realiteten gör den att sexsäljare som använder sina bostäder inte kan berätta detta för så måste hyresvärdarna vräka dem, annars straffas hyresvärdarna för koppleri. samma lag förhindrar även sexsäljare att gemensamt dela på en lokal (För då straffas de för koppleri för varandra.)

  Nutidens sexförsäljning är väldigt skild från förut, idag så har en betydande del av alla ungdomar mellan 15-25 sålt sexuella tjänster någon gång under sitt liv (Dansk undersökning visade på 2-3% och pojkar var överrepresenterade) oftast så säljs tjänsterna tillfälligt för att få in extrapengar för ngt.

  Hur passar detta in med den officiella bilden av sexförsäljning ?
  För vidare läsning kan jag rekomendera Isabella lund och petra östergren.
  (Googla själva 🙂 )

  /C

 5. Johan Richter skriver:

  Jag är ingen expert på prostitution (ha..) så jag välkomnar om det finns annan information.

 6. EM skriver:

  Christoffer, det är ju Heeelt sjukt!
  Så du menar att du VET att STÖRSTA delen av prostituerade i världen gör det frivilligt? källor tack ! JAg blir så sjuk arg! Det tyder på okunskap. Åk till AFrikas horn själv och se. Visst, en liten procentdel vill prostituera sig men säg inte att de flesta i världen gör det frivilligt.
  Framtvingad Prostitution är bland det vidrigaste jag vet för det bryter sönder människor!

 7. Johan Richter skriver:

  ”Visst, en liten procentdel vill prostituera sig men säg inte att de flesta i världen gör det frivilligt.”

  Vad menar du med ”vill”? Hade de mer pengar skulle många prostituerade säkert sluta i sitt yrke men det är ju christoffer påpekar inte en form av tvång i liberal mening, och det innebär inte att de får det bättre om vii förbjuder prostitution.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: