Reflexioner kring Almedalsveckan

Almedalsveckan i Juli varje år har utvecklats till en mötesplats för politiker och lobbyister sedan starten 1968. Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med detta, men betydelsen av Almedalsveckan har blivit allt större och idag är det den kanske viktigaste veckan under det politisk året. Efter att ha varit med i Visby under två år kommer jag här att belysa för och nackdelar med arrangemanget.

Den största fördelen med Almedalen är öppenheten och närheten till även de högsta beslutsfattarna vilket är något som saknar motstycke i både Sverige och världen. Möjligheten för alla som är intresserade av politik att kunna prata direkt med beslutsfattare på riksnivå ifrån alla politiska dimensioner är unikt. Dessutom finns representanter för media, företag, lobbyorganisationer på plats vilket gör att det bland de över 600 seminarierna som anordnades i år finns mer än tillräckligt även för den som har ett mycket begränsat politiskt interesse.

Det som framhållits som den största nackdelen med Almedalen är att det blivit ett politiskt jippo där  lobbyorganisationer med mest resurser också fått mest inflytande. För unga besökare menar jag att den största nackdelen blivit alkoholkulturen i samband med veckan. På flertalet av arrangemangen bjuds det på gratis alkohol och under kvällen anordnas det flertalet tillställningar där alkohol förekommer i mycket stora mängder. Sen tenderar min upplevelse vara att mottagligheten för alkohol är allt för stor bland både unga och äldre under veckan.

Till dig som ännu inte besökt Almedalsveckan skulle jag varmt vilja rekommendera detta, även om man har ett begränsat interesse av politik finns det mycket att uppleva och sannolikt kommer det vara ännu fler arrangemang under 2009 än detta året.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: