Ett litet inlägg om feminism

I det här inlägget tänkte jag besvara frågan om en liberal inte kan vara feminist, måste vara feminist eller kanske kan välja mellan att kalla sig feminist eller inte.

Feminism är ju som de flesta politiska ideologier inte en entydigt definierad term. Men en kärna som alla feminister kan ställa upp på är att kvinnor behandlas sämre än män och att det inte borde vara så.

Enligt min tolkning av liberalism är det självklart att ställa upp på den senare ledet. Liberalismen utgår från alla människor ska lika rättigheter, och i någon mening likartade förutsättningar, oavsett t ex kön. Det är också uppenbart att kvinnor förtrycks i många länder runt om i världen.

Det är inte lika uppenbart enligt min mening att kvinnor på det hela taget har det sämre än män i dagens Sverige. Vad som emellertid är uppenbart är att det finns könsroller som är ganska starka och som begränsar båda mäns och kvinnors frihet. Det är också uppenbart att dessa könsroller ibland drabbar kvinnor mer än män, och ibland tvärtom.

Det föregående leder kanske till slutsatsen att alla liberaler bör kalla sig feminister. Och om man med det menar en ganska urvattnad feminism så kan jag hålla med. Men vissa gör betydligt mer vittgående tolkningar av begreppet och jag tänkte ta upp några punkter där liberaler kan, och ibland bör, ha andra åsikter än den traditionellt feministiska.

1) Löneskillnader. Som alla vet är mäns medellön högre än kvinnors. Standardanalysen av det är att det beror på de dumma (i betydelsen korkade eller onda eller båda) arbetsgivarna som utan skäl diskriminerar. Det är ingen absurd analys och en man kan dela som liberal men man kan också ifrågasätta den. Bilden av de studier som gjorts är på intet sätt entydigt och det är långt ifrån klart hur stor del av skulden som bör läggas på arbetsgivarna.

2) Arbetsvärdering. Här har jag väldigt svårt att se hur man som liberal kan ställa upp på det. Att tro att man på något sätt kan objektivt värdera om två yrken är likvärdiga är faktiskt absurt.

3) Prostitution. Som liberal bör man i varje fall inte acceptera den typ av marxistisk retorik som man ofta får höra från prostitutionsmotståndare. Möjligtvis kan man via en annan analys komma fram till att ett förbud är motiverat men jag är tveksam. Det är viktigt att inte falla i fälla att låta känslor påverka den sakliga analysen av vilken effekt olika åtgärder får.

Detta var några frågor där liberaler kan ha andra åsikter än den svenska mainstreamfeminismen. (Anekdot, när jag skriver detta markera stavningskontrollen det med rött och föreslår jag ska ändra det till marxism-leninismen 🙂 )

Så jag vill inte diktera om man ska kalla sig feminist eller inte, det är inte det som är det viktiga. Jag hoppas bara man kan inse frågans komplexitet och i god liberal anda avvisa förenklade analyser även om de är känslomässigt tilltalande.

Annonser

2 Responses to Ett litet inlägg om feminism

 1. Hanna Håkanson skriver:

  1) ”..Bilden av de studier som gjorts är på intet sätt entydigt och det är långt ifrån klart hur stor del av skulden som bör läggas på arbetsgivarna.”

  Vad lägger du annars skulden på?

 2. Johan Richter skriver:

  ”I blame society”.

  Mer seriöst formulerat så tyder en hel del på att det faktum att kvinnor i större utsträckning än män är hemma med barn bidrar till en sämre löneutveckling och karriär.

  Så ”skulden” (onödigt laddat sätt att uttrycka sig egentligen) skulle då ligga på föräldrar, skola och massmedia mm som sänder signalen att barnpassning är ett kvinnogöra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: