Stora risker med konflikten om Sydossetien

20 år efter oroligheterna i Kaukasus 1988 som fick så förödande konsekvenser för det dåvarande sovjetsamhället riskerar dagens konflikt att få motsvarande konsekvenser i området. Konflikten i området visar inte minst på en rysk utrikespolitik som inte drar sig för att använda storskaliga militära lösningar.

Som jag skrivit innan på denna blogg finns det tydliga tecken på att utvecklingen i Ryssland går åt fel håll. Den nuvarande utvecklingen i Georgien är ett tydligt exempel på detta där Kreml inte drar sig för att använda militärt våld för att driva igenom sin politik. Att på detta sätt blanda sig i grannländernas politik är naturligtvis oacceptabelt.

En sådan politik är också oroande för östersjön där man nu planerar en gasledning som skall skyddas av ryska flottstyrkor. Att Ryssland kan tänkas använda motsvarande metoder i östersjön torde inte vara helt otänkbart. Tydligen verkar inte landet avskräckas av det stöd som Georgien har haft ifrån USA vilket gör att den nuvarande konflikten även har en storpolitisk dimension.

Annonser

2 Responses to Stora risker med konflikten om Sydossetien

  1. Johan Richter skriver:

    Hur tycker du Sverige ska agera?

  2. Emil Strand skriver:

    Jag tycker det äör helt riktigt som statsministern och utrikesministern agerat när man tydligt deklarerar att de Ryska trupperna måste rulla ut ur Georgien.

    Sen borde alla svenska partier kunna enas om ett fördömmande och sedan agera innom remen för EU och vidta åtgärder mot Ryssland i form av ekonomisk bojekott motsv. och fryst utbyte på olika områden. EU har enats om att nu kräva visum från Ryssland. Men jag tror även att det måste få ekonomiska konsekvenser vilket tyvärr ej verkar bli fallet. Sen måste man vara beredd att gå in med fredsbevarande trupp i området om det skulle behövas.

    Lämpligtvis kan man skicka marina stridskrafter till området som kan övervaka situationen om det visar att läget ine förbättras. Jag tycker det är viktigt att principen om att inte större stater kan attackera mindre är oerhört vesäntlig i svenska utrikespolitik och något av grunden för svensk säkerhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: