Naiv syn på Rysslands agerande

Alltsedan Ryssland lade sig i Georgiens inrikespolitik har media – äntligen – börjat se Ryssland som det hot landet faktiskt borde ses som. Ryssland upprustar något fruktansvärt jämfört med andra länder och har inte visat något som helst intresse för att införa demokrati i praktiken.

Man kan inte förneka att Georgien inte har helt rent mjöl i påsen, men att göra som Rola Brentlin, och i princip påstå att Ryssland går in som räddare i nöden åt Sydossetien är enbart naivt och visar på dåligt omdöme.

Rysslands agerande har fördömts av världssamfundet. Något annat hade varit obegripligt och direkt skamligt.  

Rola Brentlin skriver på MUF:s hemsida att ”Omvärlden har gemensamt fördömt Rysslands agerande utan att ta hänsyn till vad konflikten i grund handlar om. Ingen har velat stå upp för Sydossetiens självständighet och mot Georgiens invasion av landet.”

Ryssland intervenerar inte i Georgien för att rädda de stackars Sydossetierna från Georgiskt styre. Givetvis har Ryssland egna intressen i området (förmodligen egen kontroll över Sydossetien), och det är här jag tycker Brentlin gör sig skyldig till naivitet. Ryssland har intervenerat i ett annat lands inrikespolitik, vilket givetvis är förbjudet enligt internationell rätt. Därför har agerandet fördömts. Det handlar inte om att omvärlden ”glömmer bort” konfliktens grund, det handlar om att Ryssland har handlat fel. Svårare än så är det inte. Det är förbjudet att starta krig.
I detta fall hävdar jag att man inte ens kan åberopa det så omtalade R2P (Responsibility to Protect). Är det någon som hört talas om att Sydossetierna har blivit utsatta för ett regelrätt folkmord (liknande Kosovoalbanerna under Milosevic)? Man kan inte heller åberopa ”Pre-emptive Strike” som det så fint heter. Finns det några bevis på att Georgien planerade att invadera Ryssland? Njaa, skulle inte tro det.

Sen kan man också fråga sig hur pass trovärdigt det hade varit om Ryssland hävdade att man värnar om mänskliga rättigheter i Sydossetien genom att invadera Georgien. Varför inte sätta sig vid förhandlingsbordet istället?

Vidare skriver Brentlin att:

”Ryssland varnade Georgien och gav ett ultimatum om att lämna regionen och när detta inte gjorde besvarade de med en attack mot Georgien”

Anledningen till invasionen är solklar. Ryssland vill inte se ett självständigt Sydossetien, Ryssland vill ta Sydossetien i egen besittning. Varför skulle man annars varna Georgien på detta sätt? Och som sagt, varför agera så drastiskt istället för att sätta sig vid förhandlingsbordet?  
Ryssland vill säkert få det att se ut som att de invaderar i all välmening. Det borde höja de flesta ögonbryn, även i MUF.

Annonser

2 Responses to Naiv syn på Rysslands agerande

  1. emil. strand skriver:

    Ja, det är ju ett mycket märkligt inlägg att komma från muf. Jag är övertygad om att det saknar förankring hos medlemmarna och misstänker att det inte finns förankring i muf:s ledning.

    Jag tror hon lyckats föra fram sina egna åsikter som muf:s.

  2. Emil Strand skriver:

    Tydligen har de höjt på ögonbrynen för nu går det att läsa att Wykman och Brentlin skriver på nytt och försöker förklara sig. Men denna halvmesyr till pudel ter sig snarare som skrattretande och allt mitt förtroende för muf ordföranden är härmed definitivt förbrukat. Hans agerande kan närmast beskrivas som patetiskt.

    Dessutom kan man väl notera att det finns ytterligare ett inlägg där en i muf:s förbundsstyrelse förklarar sin åsikt. Det är väl inte allt för osanolikt att det råder olika uppfattningar i muf:s ledning om detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: