Är nationalism bra?

Nationalism är ju mycket vanligt världen över och så här i OS-tider manifisteras den kanske tydligare än annars. Så det är naturligt att fråga sig om nationalism är något som liberaler bör acceptera eller bekämpa? Kan en liberal rent av vara nationalist själv?

Det finns så klart ett stort antal olika typer av nationalism. De allra flesta människor känner en känslomässig bindning till det land och den kultur de växt upp i, vilket kan beskrivas som en form av nationalism. Den typen av känslomässiga bindningar finns det ingen anledning att kritisera i sig som liberal och jag är säker på att de flesta liberaler känner likadant.

Men tyvärr slår ofta denna känslomässiga nationalism över i värre saker. Det kan slå över i fördomar mot andra kulturer. Istället för att acceptera att andra människor kommer känna likadant om sin kultur kan man tycka att de måste med tvång omvändas till sin egen kultur. En sådan inställning kan sägas ligga bakom såväl många kolonialistiska företag, alltifrån europeiska imperier på 1800-talet, till Kinas förtryck av Tibet idag. Även förtryck av inhemska etniska minoriteter har ofta en sådan bakgrund. Skiljelinjen mellan nationalism och rasism är ofta otydlig i sådana här sammanhang.

Nationalism kan också ta sig uttrycket att man prioriterar sitt eget land först i olika sammanhang utan att påstå att det är direkt bättre. En sorts ”gruppegoism” som man ibland uttrycker det. Det är harmlöst i sig i vissa sammanhang. Sportnationalism är ett sådant exempel. Men i vissa sammanhang blir det till ren inhumanitet som när rika västländer inte tar emot flyktingar från ens världens mest utsatta områden. Sådant bör vi liberaler alltid bekämpa och framhålla vår gemensamma mänsklighet.

Frågan är då om man kan dra en klar skiljelinje mellan de bra och dåliga typerna av nationalism. Jag tror inte egentligen det går, utan att de i praktiken hänger ihop. Men jag tror också det är omöjligt att avskaffa människors benägenhet att kategorisera sig själva och andra i grupper. Som en icke-utopisk ideologi för vi alltså leva med nationalismen, försöka dra nytta av dess positiva konsekvenser och bekämpa dess negativa.Vi ska också vara positiva till grupptillhörigheter som går på tvärs med de nationella.

Annonser

One Response to Är nationalism bra?

  1. fifa 15 ut coins skriver:

    fifa 15 ut coins

    Är nationalism bra? | Liberala ungdomsförbundet Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: