Säkerhetsläget i världen normaliseras

I världens till ytan största land Ryssland ser vi en icke demokratisk utveckling och i världens till befolkningen största land Kina försämras villkoren för de mänskliga rättigheterna och i båda dessa stater pågår en militär upprustning. Samtidigt ökar oron i Pakistan och Afghanistan liksom icke demokratiska krafter fått fäste i Sydamerika. Kort sagt ser vi tyvärr en försämring av världssituationen efter ett lugnt 1990-tal.

När vi lämnade det hittills blodigaste århundradet i mänsklighetens historia med dubbla världskrig och förmåga att förinta vår värld såg 2000-talet ut att bli betydligt ljusare ut. Ända till katastrofen i september 2001 när världens enda supermakt förklarade krig mot en företeelse man omöjligt kan vinna över. Konfrontationen mellan stora delar av Islam och västvärlden har sedan dess blivit tydlig i främst Irak och Afghanistan.

Sedan har stormakterna Ryssland och Kina hamnat på kollisionskurs med supermakten USA och stora delar av västvärlden. En utveckling som under 2008 blivit allt tydligare och där man tyvärr inte kan skönja någon positiv utveckling. 1900-talet präglades först av två världskrig och sedan ett kallt krig och det tidiga 2000-talet verkar tyvärr präglas av flera mindre konflikter och en större konflikt mellan stormakterna.

En grund för att vi skall kunna ta itu med dessa problem och kunna verka för en fredligare värld präglad av liberala och demokratiska grundvärden är att vi erkänner den problematik vi står inför. För ser vi inte problembilden så kan vi än mindre ta itu med de globala utmaningar som möter oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: