En yrkeskår höjd över varje misstanke?

Dödsolyckan med en värnpliktig var ingen slump utan berodde på en ”låtsasorder” enligt medierna. Olyckan visar toppen på det isberg som finns av attityder hos den svenska officerskåren. En yrkeskår där det ryms en hel del åsiktsströmningar som vore totalt främmande i vilken annan del av det svenska samhället.

Det är inte helt ovanligt att officerare ger felaktiga rapporter om olyckor för att skydda sig själva och andra officerare. Nu verkar det som om det inte är möjligt att i och med det synnerligen anmärkningsvärda att beordra en båt att köra in framför skjutande vapen. Inte minst belyser händelsen det omoraliska att tvinga in unga i försvaret som sedan får riskera sitt liv pågrund av inkompetens som finns i officerskåren.

Vad som är mycket värre är attityderna som finns och tidvis kommit upp till ytan. Jag vill påstå att det inte är någon slump att vi finner Sveriges värsta massmördare Mattias Flink bland officerskåren eller att en av de mest framgångsrika officerarna generalen Tony Stigsson 2005 greps och anklagades för misshandel, kvinnofridskränkning och grov obehörig befattning med hemlig handling. Svenska dagbladet skrev den 28 maj följande om Stigsson i Stockholms tingsrätt:

”Tony Stigsson var Sveriges på sin tid yngste general och sågs som ett lovande ÖB-ämne. Förra veckan avskedades han från Försvarsmakten vars högste chef ÖB Håkan Syrén vittnade i fredags. Efteråt möttes de två av en slump: Syrén på väg ut ur tingsrätten och Stigsson, på väg in.
– Hej Tony, sade Håkan Syrén och gav Stigsson en klapp på axeln.”

Att dessa personer har kunnat verka i det svenska försvaret är ingen slump utan ett resultat av de mycket skadliga attityderna som reproduceras i myndigheten. Attityder som inte minst bekräftas av den hjärtliga gargång som ÖB visar upp mot en av de värsta förövarna i det svenska försvaret.

Krafttag måste tas mot dessa attityder som måste ”förintas” för att citera en forskare vid försvarshögskolan. Tyvärr är detta inget som man kan förvänta sig av dagens försvarsmaktsledning där det snarare handlar om att vidta maskerande åtgärder och värna kårandan.

Annonser

4 Responses to En yrkeskår höjd över varje misstanke?

 1. Johan Richter skriver:

  Det var minsann ett kritiskt inlägg. Vi får hoppas att du inte är lika kritisk mot Luf efter att du arbetat där 🙂

  För jag fråga vilka åsiktsströmmingar som det finns representerade inom försvaret som är så skrämmande?

  Angående Flink vill jag säga att en miljö som försvaret förmodligen alltid kommer utgöra en lockelse för en viss typ av människor som inte hör hemma där. Men det behöver inte bero på själva andan utan sådant som att vissa galningar uppskattar chansen att få gratis vapenutbildning t ex.

 2. Emil Strand skriver:

  Ja, men här har utsorteringsfunktionen havererat. Och Filink var inte unik som officer innan han begick sina mord.

 3. Johan Richter skriver:

  Vad menar du med det?

  Det låter ganska skrämmande det du säger. Försvarsantällda måste ju vara bland de yrkesgrupper som har lättast tillgång till tunga vapen så nog är det viktigt att ha en noggrann granskning av dem.

 4. Emil Strand skriver:

  Inte skillde sig ifrån mängden.

  Om åsiktsströmmarna som jag omnämner i detta samanhang nöjer jag mig med att inte fn. kommentera mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: