Är FRA-proppen en antiterrorlag?

Tydligen har moderaternas partisekreterare kommit på att den så kallade FRA-lagen istället ska kallas antiterrorlagen. Jag vet att FRA är ett ganska uttjatat ämne i bloggosfären men tydligen har inte Schlingmann (partisekretaren) hängt med i den debatten. Hade han gjort det hade han vetat att lagen är så mycket mer än så.

Den ska tydligen också hjälpa till att bekämpa försörjningskriser, ekologiska obalanser, miljöhot, etniska och religösa konflikter, stora flykting- och migrationsrörelser samt ekonomiska utmaningar i form av ränte- och valutaspekulationer. Se följande inlägg.

Vissa kanske tycker det är positivt att lagen kan användas till så mycket men själv blir jag mest orolig att vad som helst kan användas som (svep)skäl för att avlyssna medborgarna.

Annonser

4 Responses to Är FRA-proppen en antiterrorlag?

 1. Emil Strand skriver:

  Här är det lämpligt att man känner till bakgrunden till de bedömmningar som gjorts. Och Klamberg har hittils i debatten inte visat någon djupgående kunskap om detta, försvarandet av Birgitta Ohlssons idé om att lagen endast skulle handla om brottsmisstanke var kanske det hittils största klavertrampet.

  Anledningen till att man talar om att lagen en anpassad underrätelsetjänst även kan vara applicerbar på så vitt olika områden har att göra med begreppet ”den vidgade hotbilden” som främst härör från 1990-talet men vars grunder kan spåras i 1970-talets försvarsutredningar med fokus på andra hot än de rent militära. Att dessa skrivningar förekommer är snarare högst rimligt och det vore märkligt om de inte funnits.

 2. Jessica Presits skriver:

  Det skulle onekligen vara intressant om det krävdes brottsmisstanke för att bedriva signalspaning (så som Birgitta Ohlsson föreslagit).

  Lilla Sverige ger sig på att dra Ryssland inför domstol 😉

 3. Johan Richter skriver:

  Det är positivt om man tar hänsyn till alla hot men det är en helt annan sak än att det motiverar signalspaning på det här sättet.

  Valuta- och räntespekulationer t ex har jag svårt att se hur det ska motivera att avlyssna medborgarna. (Det är speciellt lustigt mot bakgrund av att vi har flytande växelkurs.)

 4. Emil Strand skriver:

  Man kan tänka sig en ekonomisk krigföring i form av det ovanstående. Själv ser jag dock inte risken med skrivningar av detta slag. Däremot är jag kritisk av andra anledningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: