Inget konstigt med privata sjukhus

Det har uppstått en debatt nyligen om privata sjukhus (i det hör fallet specifikt barnsjukhus) som alternativ till de offentliga. Vi talar inte här om sjukhus som drivs i annan form men som ingår i det offentliga sjukvården utan om privata sjukhus där man måste betala fullt pris för att få vård. (Vilket är mycket mer än de avgifter som kan förekomma även hos landstingen.)

Vissa tycker det är upprörande att det finns sådana privatsjukhus men det har jag svårt att se. Själv tycker jag det är ganska naturligt att de finns, och jag tycker heller inte att det är ett underkännande av den offentliga vården som vissa föreslagit.

Man måste börja med att inse att vi inte har råd att ge alla så mycket vård som de anser sig behöva. Sjukvård måste rationeras precis som andra produkter och tjänster. I den offentliga sjukvården har vi bestämt att vi inte vill använda pris som ett sådant rationeringsinstrument, vilket annars är det vanliga. Vi har istället köer.

Men då är det rätt självklart att människor som har gott om pengar tar chansen att köpa sig förbi de här köerna genom att gå till privata vårdgivare. Det skadar inte någon annan så det finns ingen anledning att bli upprörd över det.

Det följer också av det ovan sagda att det inte är ett underkännande av den offentliga vården att folk väljer att betala pengar för privat vård. Den offentliga vården kan vara mycket bra men den kommer aldrig ha resurser att behandla alla så snabbt de själva vill eller testa alla dyra och osäkra behandlingar mot allvarliga sjukdomar.

I takt med att det finns fler möjliga behandlingar och efterfrågan på sjukvård växer tror jag det kommer bli vanligare med privata alternativ, även i Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: