Välkommet att sänka bolagsskatten

Det är glädjande att regeringen aviserar att en sänkning av bolagsskatten är på gång. Björklund motiverar det enligt tidningarna med att Sverige förlorar internationella investeringar om vi har högre skatt än omvärlden. Det är förvisso korrekt och ett alldeles utmärkt argument för att sänka bolagsskatten. (Och illustrerar lite varför det var dumt att sänka fastighetsskatten.)

Men bolagsskatten är problematisk även om det inte rådde någon internationell skattekonkurrens vilket jag ska kortfattat argumentera för i det här inlägget.

Som en inledning kan man fråga sig vem som betalar bolagsskatten. Det juridiska svaret är förstås företagen men det betyder ingenting i ekonomiska termer. Bolag betalar inte skatt, människor betalar skatt som ekonomer ibland säger. I det här fallet innebär det att den som verkligen står för skattens kostnader måste vara någon kombination av löntagarna (genom lägre löner), aktieägarna (genom lägre utdelning) och konsumenterna (genom högre priser).

I en värld med fri rörlighet för kapital (vilket är en bra approximation för EU idag) kan inte Sverige hålla avkastningen på kapital lägre än andra länder för då skulle kapitalet flytta utomlands. Så om Sverige har högre bolagsskatt än omvärlden är det inte våra kapitalägare som bär kostnaden i alla fall, tvärtemot vad man kanske kunde tro.

Men det gäller ju som sagt i en värld med skattekonkurrens. I en värld där kapitalägarna inte an flytta ut sina investeringar kommer de drabbas av en bolagsskatt. Men det innebär inte att alla andra kommer vara opåverkade.

Gör vi investeringar mindre lönsamma, genom att sänka avkastningen på kapital får vi räkna med mindre investeringar. Och det kommer drabba oss även som löntagare och konsumenter, inte bara i egenskap av kapitalägare.

Så det finns goda skäl att hålla bolagsskatten på en låg nivå ( t ex 0) även om vi kunde motverka skattekonkurrens inom EU.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: