Låt kulturen vara fri från statlig inblandning

Statens enorma subventioner till vissa kulturinstitutioner ex. Opera i Stockholm som subventioneras med 1 839 kr per såld biljett är inte bara ett slöseri med skattemedel utan ett ensidigt gynnande av sk. ”finkultur”. Stödet bygger dessutom på toltalitära tankegångar som med anmärkningsvärd seghet finns kvar i samhället. Det är en skam för Sverige att inte detta stöd avskaffats trots halva mandatperioden gått.

Kulturstödet till Opera är inte ens det största i Sverige utan till danskompaniet norrdans subventionerar skattebetalarna 2 159 kr av varje såld biljett medan besökaren står för 66 kr. En sådan gigantisk subventionering (normalt talar vi ju om enorma statliga subventioner när de går över ca 50%) av biljetter leder också till ett effektivt slut på alla former av konkurrens och dödar nya former av kulturyttringar som inte är tillräckligt fina för att få subventioner. Redan dessa argument borde vara tillräckliga för konstaterandet att pengarna gör mer nytta kastade i en sjö. Men vad som är principiellt än värre är vilka tankegångar som ligger bakom dagens kulturstöd.

Själva begreppet ”Kulturarbetare” som är etablerat i svenskan kommer från de mest rödaste av 1968 års tankegångar där alla var lika viktiga arbetare och ingen konkurens skulle tillåtas. Begreppet är närmast besläktat med Stalins beskrivning av motsvarande grupp i Sovjet som kallades ”Själens ingenjörer”. Ty i Sovjetunionen under Stalin styrdes allt kulturarbete genom att staten avlönade dem på samma sätt som i dagens Sverige. Eller för den delen Hitlers Tyskland där också staten lade sig i kulturproduktionen och där säkert ett begrepp som kulturarbetare säkerligen hade varit populärt. Att vi fortfarande i Sverige har statliga subventioner med motsvarande tankar som i dessa stater borde få varje demokratiskt sinnad människa att reagera.

Annonser

2 Responses to Låt kulturen vara fri från statlig inblandning

  1. Jessica Presits skriver:

    Vad kan man säga? huvudet på spiken. I mitt jobb får jag var varannan dag höra hur hemskt det är när biljetter är så dyra. Men frågan är om folk egentligen är villiga att betala för det via skattesedeln – om de väl skulle få denna information – jag misstänker att det inte är alltför många som känner till att det är såna hutlösa summor som staten betalar för människors operabesök.

  2. Emil Strand skriver:

    Ja, jag tänkte på att du har praktisk erfarenhet från detta när jag skrev inlägget. Tror att det är dags att man som liberal agerar i denna fråga och här finns mycket man kan göra lokalt och regionalt vilket jag muntligen får återkommat till.

    Men inte minst tycker jag att man inte skall underskatta att subventionerna går direkt emot liberalismens grundvalar om en FRI marknad och de kan inte motiveras utifrån socialiberalismen. Jag menar att dessa och dylika subventioner strider betydligt mer mot liberalismen än den omtalade FRA lagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: