Är Obama trovärdig i utrikespolitiken?

Viljan hos amerikanska presidenter att visa på en förmåga att militärt intervenera för att hindra en negativ utveckling är avgörande. Obamas uttalande om att sätta en tidsgräns kring 16 månader för tillbakadragande undergräver tron på hans förmåga i utrikespolitiken. Erfarenheterna från de konflikter där Clintonadministrationen övervägde att ingripa men valde att avstå avskräcker.

En av de första konflikterna som USA drog sig ur efter Clintons tillträde 1992 var Somalia där man retirerade ifrån 1993 och konsekvenserna av detta är än idag inte överblickbara. USA:s misslyckande att året därpå ingripa för att förhindra den upptrappade konflikten i Rwanda fick folkmord som resultat.

Vad som däremot är mindre känt är administrationen Clintons beslut att i maj 1998 inte attackera och tillfångata Bin ladin och hans anhängare i Afghanistan trots att CIA hade utarbetat detaljerade planer för detta. CIA hade till och med kontaktat motståndarna till talibanregimen och i detalj förövat insatsen. Konsekvensen av bristen på viljan att agera har som bekant fått minst sagt vittgående följder. År 2000 valde Clinton administrationen återigen en återhållsam linje efter det att Bin Ladin sprängt det amerikanska krigsfartyget USS Cole. Konsekvensen av denna uteblivna reaktion var att det sporrade Bin Ladin till de attacker som kom att följa under nästkommande året.

Konsekvenserna av det icke agerande Clintonadministrationen visade upp riskerar att upprepas om en eventuell Obama administration skulle välja en liknande linje. Risken för detta är stor om Obama genomför sin utlovade politik för Irak och väljer samma linje i andra utrikesfrågor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: