Uppdatering från finanskrisen

Finanskrisen i USA fortsätter. Presidenten har föreslagit ett gigantiskt stödpaket till finansindustrin på 700 miljarder dollar, som skulle innebära att finansministern ges befogenhet att köpa upp tillgångar från bankerna. Det verkar finnas ett principiellt stöd för tanken på ett hjälppaket i kongressen men hittils har man inte lyckats enas om hur det ska se ut.

Tanken med en bailout är att förhindra att finanskrisen sprider sig till andra sektorer av ekonomin. Riksbankschefen i USA, Ben Bernanke, har t ex tidigare forskat om den Stora Depressionen som han anser orsakades av en kreditåstramning. Det kan nog förklara varför han är så orolig att han stödjer sådana extraordinära åtgärder.

Samtidigt har räddningsplanen också kritiserats hårt från en del håll. Många ekonomer är kritiska till utformningen av Bushs plan och anser att det mer är en gåva till finansindustrin än en vettig politik för att förhindra recession. Mycket riktigt jublade också finansindustrin när de fick höra planen och företag satte igång lobbyinginsatser för att försäkra sig om att få en bit av kakan. Det finns inte heller ännu några tecken på en allvarlig kreditåtstramning vilket gör det lättare att ifrågasätta behovet av så drastiska åtgärder.

Själv tycker jag det är helt fel att ge så mycket makt till regeringen. Att låta finansministern spendera 700 miljarder dollar utan egentliga direktiv eller någon riktig kontroll är absurt i vanliga fall, och extra absurt när vi pratar om Bush-administrationen, som inte direkt har ingett något större förtroende med sitt agerande på andra områden.Samtidigt så vågar jag inte förespråka att man bara ska låta finansinstitutionerna gå i konkurs. Hade det varit en annan industri, som bilindustrin eller IT-industrin, hade jag inte haft några problem att förespråka det men finanssektorn är lite speciell.

Annonser

3 Responses to Uppdatering från finanskrisen

 1. Emil Strand skriver:

  Läste i DN att Obama och Mccain båda förespråkar subventioner till bilindustrin i likhet med de som går till finanssektorn. Jag instämmer helt med att detta är felaktigt, men det verkar vara politiskt självmål att förespråka subventioner till finansmännens institutioner medan man vägrar subventionera arbetarnas bilfabriker.

  Lösningen kunde kanske vara att man tar över finansinstitutionerna, men ställer de oansvarliga finansmännen till ansvar på ett tydligt sätt så att det inte dessa gynnas.

 2. Johan Richter skriver:

  Nu var det mer eller mindre klart att bilindustrin skulle få subventioner innan krisen bröt ut så det har nog mer att göra med att Michigan är en swing-state i presidentvalet.

  Jag förespråkar också hellre en nationalisering av bankerna än en bailout, så länge bankerna säljs efteråt. Samtidigt är det nog svårt, både politiskt och praktiskt, att låta alla drabbas av krisen som borde göra det. Man kan ju inte dra in redan intjänad lön för de som har skapat de dåliga lånen och värdepappren. I många fall jobbar de inte ens kvar så man kan inte sparka dem heller. Det finns inget som tyder på att det begåtts några brott, inte så att det orsakade krisen i alla fall, utan man har bara gjort felbedömningar. Som till stor del delats av myndigheterna kan man ju tillägga.

  Både långivarna och aktieägarna borde ju drabbas om man helt skulle undvika moral hazard och det är väl oklart hur mycket man kan låta långivarna drabbas. Åtminstone småspararna är ju försäkrade av staten för att undvika bankpanik.

 3. In the event that you are unable to repay your loan, your home or car could be grabbed.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: