Självklart att EU ska bidra till öppna gränser

Vänstern misslyckas sällan att visa sitt förakt för mänskliga rättigheter och individens värde. Nu senast var det under europaparlamentets debatt i torsdags om hur patienter ska ha rätt att söka vård utomlands. Frågan kan beskrivas enklast så här – antingen anser man att den enskilda patienten ska ha rätt att söka sig till ett annat EU-land för vård, t.ex. om köerna i det egna landet är oerhört långa. Eller, så anser man i likhet med vänsterpartiets europaparlamentariker Eva-Britt Svensson att sjukvård är en nationell angelägenhet. Därmed ska man alltså behöva något slags domstolsbeslut för att kunna få sjukvård i ett annat EU-land med kortare köer.

Som liberal anser jag att den som vill ska kunna söka sjukvård utomlands. EU är – enligt min åsikt – till för just sådana här saker. Att öppna upp gränser och spärrar som finns för att människor ska kunna röra sig fritt över Europa. Sjukvård är en del av detta. Det finns ingen vettig anledning att säga åt en sjuk människa, som kanske sitter i en flera månader lång kö för att opereras, att han eller hon måste söka sig till en domstol för att överhuvudtaget få chansen att söka vård i ett annat EU-land. Det enda det bidrar till är utdraget lidande för den enskilda patienten. 

Dessvärre är det inget förvånande resonemang från vänstern. Givetvis gör de allt de kan för att sätta käppar i hjulet för det europeiska samarbetet. Om man så konsekvent kämpar för ett svenskt utträde ur EU finns det ingen anledning att förbättra unionen – man har ju redan bestämt sig för att EU är något dåligt.

Annonser

One Response to Självklart att EU ska bidra till öppna gränser

  1. Johan Richter skriver:

    Det beror väl helt på vem som ska betala sjukvården. Betalar de den själva så är det så ska det så klart vara fritt fram. Men det antar jag det redan är idag. Sverige sätter ju i varje fall inga hinder för medborgare att resa utomlands för vård (vilket hade varit rätt bisarrt och inte så lite stalinistiskt) och vilket land säger nej till människor som vill komma dit och betala pengar för en operation? Speciellt EU-medborgare där det inte krävs visum för vistelser kortare än 3 månader. Jag vet ju att svensk offentlig sjukvård behandlar utlänningar som betalar för sig i alla fall och i den svenska privatsjukvården kan du ju köpa dig förbi köerna om du vill och har råd.

    Men om de vill att det ska betalas av staten eller landstinget blir det mer problematiskt. Då minskar man ju de demokratiskt valda organens möjligheter att göra prioritering av de knappa resurserna.

    Har man som Sverige valt att alla ska ha tillgång till bra sjukvård till låg kostnad oavsett inkomst så är ju vårdköerna i praktiken den metod vi använder för att rationera sjukvården, som ersättning för prismekanismen som används för de varor och tjänster som produceras på en marknad.

    Att tvinga en sjuk människa att vänta i köer har alltså också fördelen att spara skattepengar vilket inte ska föraktas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: