Globaliseringen är ingen tävling

”Sverige måste klara sig i den hårdnande internationella konkurrensen”. Hur ofta har ni hört den åsikten uttryckas i den politiska debatten? Rätt ofta förmodligen. Inte minst så har ju vår förre partiledare Leijonborg pratat mycket om det. Men som så ofta med politiska strömningar är själva grundidén behäftad med stora brister.

För att inse vad problemet är får vi tänka på varför vi bedriver utrikeshandel överhuvudtaget. De som pratar om den internationella konkurrensen tänker förmodligen på att vi vill kunna sälja mobiltelefoner, bilar och andra varor till andra länder. Men det är vid närmare eftertanke fel. Anledningen till att vi bedriver utrikeshandel är att vi vill importera saker. Vi vill kunna köpa bananer, datorer och annat som inte produceras i Sverige eller som produceras bättre utomlands. Exporten är ett nödvändigt ont, importen är det vi verkligen vill åt.

Har man förstått det förstår man också varför det är fel att prata om den hårdnande internationella konkurrensen. Att Indien och Kina blir mer produktiva gynnar oss direkt därför att de kan producera varor billigare och på så vis kan vi köpa våra varor billigare. Nu kan Kina och Indiens utveckling också missgynna oss i vissa fall så jag påstår inte det är säkert att vi blir rikare när andra länder blir det. Men det är absolut nonsens att sätta likhetstecken mellan att Sverige måste bli effektivare bara för att Kina blir det.

Hur rikt Sverige är avgörs i första hand av hur produktiva vi är i absoluta termer inte av hur produktiva vi är i en jämförelse med andra länder. Att Kina blir rikare gör det i sig varken mer eller mindre viktigt att vi blir mer produktiva. Och att de utbildar en massa civilingenjörer innebär så klart att vi borde utbilda färre.

Pratet om den internationella konkurrensen och om globaliseringen som om den vore en tävling har av allt att döma sin grund i den typen av merkantilistiskt tänkande, där export är bra och import är dåligt, som de klassiska ekonomerna på 1700- och 1800-talen visade vara nonsens. Tyvärr har ju inte folket lärt sig det och innan de gjort det lär inte politikerna lära sig heller.

För de som vill bilda sig inom det här området kan jag rekommendera två böcker med den senaste pseudo-Nobelpristagaren, Paul Krugman, som författare: ”International Economics” som är hans lärobok tillsammans med Obstfeld för den som vill gå mer på djupet och för en lättläst populärvetenskaplig framställning kan jag rekommendera ”Peddling Prosperity”, eller på svenska ”Valser om Välfärd”, som är en lysande populärvetenskaplig framställning om vissa populära felaktigheter i den politiska debatten.

Annonser

One Response to Globaliseringen är ingen tävling

 1. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Den som försöker finna någon åt hållet ”human tankelogik” i dagens så kallade internationalisering såväl som MaktPyramid-MaktElit-PartiPolitik – blir troligast mest åt hållet fullständigt förvirrad och/eller tokig, tyvärr tyvärr…

  Ha det… 🙂 /önskar tankefrihets-vännen Josef – med:

  ”Intelligent Wi kommer att drömma i natt
  Intelligenta drömmar som Wi aldrig någonsin drömt förut
  Wi drömmer om att det Är Fred och Frid på jorden
  Därför att ALLAS Tanke-intellektuella och Fysiska Krig Är Slut ! – punkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: