Varför är 1952 års tvångsmedelslag nödvändig?

Ekot rapporterar att det kan bli aktuellt att permanenta den redan under 1950-talet omdebatterade lagen. I SOU 2002:92 skrivs att ”Särskilt 1952 års tvångsmedelslag – den s.k. Enbomslagen- öppnade möjligheter för massinhämtning i stor skala…”. Bland annat Vänsterpartiet verkar mena att lagen är ett utslag av svensk Mccarthyism som riskerar att permanentas 2008.

Det som förvånar är att regeringen valt att se närmare på en lag som är ett utslag av ett samhällsklimat som är mycket olikt det som finns idag. Eller är det så att de säkerhetspolitiska risker som fanns i början på 1950-talet nu i högre grad manifesteras i annan form. Lagen skrevs som en direkt följd av avslöjandet av sovjetspionen Fritjov Enbom i ett 50-tal som präglades av rädslan för Stalins Sovjet vilket mainifesterades av nedskjutningan av svenska militärflygplan i DC-3 och catalinaaffärerna.

2008 föreligger inga motsvarande direkta hot emot det svenska samhället, men frågan är om den politiska extremismen och terrorismen utgör en motsvarighet av 1950-talets hot. I så fall har vi definitivt lämnat 1990-talets hotbildslösa säkerhetspolitik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: