En kommentar till forskningspropositionen

Till att börja med kan vi konstatera att man inte på utbildningsdepartamentet läst mitt blogginlägg om att globaliseringen inte är en tävling. Det är synd för den nya forskningspropositionen pratar mycket om hur viktigt det är med forskning för att stå sig i den globala konkurrensen. De påpekar dock samtidigt korrekt att globaliseringen inte är ett nollsummespel utan att alla kan komma ut som vinnare.

De har ett avsnitt som skryter lite över den svenska vetenskapshistorien också där de tar upp uppfinningar Losec och pacemakern men även grundforskning men även grundforskning som Arrhenius rön om växthuseffekten. Det hör väl till i sammanhangen och ger en ganska bra exemplifiering av varför forskning kan vara viktigt. Roligt nog tar de upp Heckscher-Ohlin-modellen som ett exempel på svensk framgångsrik samhällsvetenskaplig forskning. Man kan ju undra om just de exemplet hade valts om utbildnings- och forskningsminsistrarna inte hade samma partifärg som Bertil Ohlin. (Inte för att det är ett dåligt exempel på något vis.)

Det finns ett antal konkreta förslag i propositionen också. Att ge mer pengar till forskningen är nog bra och det har potentialen att stärka svensk forskning. Det kommer dock inte ske med automatik, lika lite som skolan eller någon annan verksamhet automatiskt blir bättre för att den får mer pengar.

Man vill förtydliga högskolelagen så att det klart framgår att högskolor ska verka för att deras resultat kommer till användning. Jag är inte helt förtjust i den fokusering på kommersialisering som finns i proppen. Att forskningsresultat kommer till användning är viktigt men jag tror den privata sektorn kommer vara bättre på att utnyttja resultaten än högskolorna. Min åsikt är att den offentligt finansierade forskningen bör vara inriktad på grundforksning i första hand.

Fördelningen av medel ska bygga i större utsträckning på mått som hur mycket citeringar man har i den vetenskapliga pressen. Det har sina för -och nackdelar men jag tror förderlarna överväger.

jag återkommer nog med fler inlägg kring propositionen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: