Aftonbladet publicerar parodi på gammaldags kommunism

I följande  artikel parodierar Erik Wijk kommunismen på träffsäkert sätt. (Det är dock inte säkert att det är en medveten parodi.) Som Norberg kommenterar är det en ren nostalgitripp att läsa om hur enkelt datorer kommer göra det att centralplanera ekonomin. Det var ju vad kommunisterna hävdade runt  60-talet också när de skulle förklara varför kommunistiska samhällen skulle lyckas så bra.

Han förespråkar tydligen samma lön för alla och som en träffsäker illustration av hur kommunismen tvingas ta till våld för att fungera så vill han göra hela folket till livegna och tvinga dem ta vissa ”skitjobb”.

Han parodierar också den kommunistiska underskattningen av svårigheten att centralplanera genom att skriva som om det vore en rent teknisk fråga att ”Att bygga upp ett system där varje enskild brukares önskemål finkalibreras med alla produktionsenheters och transportslags kapacitet”. Därmed driver han dessutom med de kommunister som tror att begränsade resurser är något artificiellt och skapat av kapitalismen och att i det kommunistiska samhället så kommer det inte längre finnas några målkonflikter eller motsättningar mellan människor.

Ingen uppmärksamhet ägnas frågan om det ekonomiska systemet han vill bygga upp är incitamentskompatibelt eller om folk kommer att fuska enormt i det, vilket också är i god kommunistisk tradition.

Han vill införa direktdemokrati där folket ska rösta om stort och smått, vilket kan vara tänkt att utgöra en kontrast till den enorma maktkoncentration de kommer få som skriver och opererar datorprogrammen som kommer styra världen.

Han kallar också det nuvarande ekonomiska systemet omänskligt som en drift med hur kommunister inte vill se att det skapat välstånd och frihet på ett sätt som är helt utan motstycke i historien.

På det hela taget är det en lyckad parodi av en viss sorts socialist och jag uppmanar till läsning av artikeln.

Annonser

2 Responses to Aftonbladet publicerar parodi på gammaldags kommunism

  1. Emil Strand skriver:

    Ja, det blir den ena extremen mot den andra, när Norborg hänvisar till Mattias Svensson som åtminstone 1993 som ung mufare tyckte att EG var hemsk i sin regleringsiver:

  2. johan richter skriver:

    Jag försökte hitta någon liknande ”parodi” på nyliberalism för att klistra in som balans men jag hittade ingen riktigt bra, på den tiden jag letade. Men det finns onekligen en del märkligheter på en del av de svenska bloggarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: