Invandrarkontrakt – bra eller dåligt?

Moderaterna har kommit med ett förslag om ett så kallat invandrarkontrakt. Det innebär enligt dn att invandrare i Sverige ska få skriva på ett kontrakt om att man känner till svenska lagar, regler, värderingar med mera. Är detta bra eller dåligt?

Jag är ganska kluven i den här frågan. Å ena sidan anser jag att man givetvis ska följa lagar och regler i det land man befinner sig. Det är väl inget konstigt med det. Å andra sidan anser jag att det blir flummigt att skriva på ett kontrakt om att man känner till svenska värderingar. Vad är egentligen svenska värderingar? Är det inte lite väl luddigt att ha med i ett samhällskontrakt? Jag tycker det borde räcka med att man känner till svenska lagar och regler, inom rimliga gränser givetvis. Ingen kan kräva att en invandrare ska rabbla lagboken på kommando. 

Förslaget kan ses som diskriminerande mot invandrare – och det med all rätt. Så länge man inte inför något liknande kontrakt för redan svenska medborgare. Man kan förvisso säga att det redan finns. I exempelvis skolundervisningen lär man sig om svenska lagar och regler. Men detta är ju ett helt annat slags kontrakt, och inte något som måste undertecknas. Framförallt skriver man inte under på vissa värderingar bara för att man gått i svensk skola/vuxit upp i Sverige. Alla skriver inte under på att demokratin är det bästa styrelseskicket till exempel. Inte heller skriver alla under på liberala värderingar såsom demonstrations- och yttrandefrihet. Skulle då detta s.k. invandrarkontrakt innebära att vissa grupper i samhället pekas ut som potentiella värderingsbrytare? Och varför är man då så snabb att peka ut just invandrare som de skyldiga? De som är kvickast på att bryta mot ”svenska värderingar” (om det nu är sådant som jämställdhet, demokrati m.m. som åsyftas, vilket jag antar) brukar vara de på yttersta vänsterkanten, som inte drar sig för att slå sönder butiker eller kasta sten på poliser under sina s.k. demonstrationer. Vad jag vet så är knappast invandrare överrepresentaterade inom extremvänstern.

Annonser

One Response to Invandrarkontrakt – bra eller dåligt?

  1. Fredrik Brange skriver:

    Jag tycker inte att det behövs något ”invandrarkontrakt”. Däremot tycker jag att alla som avser att permanent stanna i Sverige ska omfattas av en ”skolplikt”. Dvs det ska vara både en rättighet och en skyldighet att man lär sig grundläggande svenska om man söker svenskt medborgarskap. Precis som ungdomar tvingas att gå igenom grundskolan, ska andra personer som avser att stanna i Sverige permanent få en viss utbildning i svenska språket. Detta är inte för att på något sätt straffa invandrare (vilket vissa tycks tro), utan för att hjälpa dem (precis som det är med ungdomar). Det handlar inte heller om att människor måste lära sig svenska för att få stanna i Sverige, utan för att få medborgarskap (och om man ansöker om medborgarskap avser man att stanna här permanent).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: