Skor och politik

Att en irakisk journalist kastade en sko på Bush under sitt besök i Irak torde vid det här laget vara känt för de flesta. Men det är inte första gången som skor används som uttrycksmedel i internationell storpolitik, snarare är det kanske så att den irakiske journalisten fått inspiration från sovjetledarnas debattekniker.

Under ett av kalla krigets mest konfliktfyllda skeden i början av 1960-talet använde sovjetledaren Chrusjtsjov metoden att banka sina skor i bordet för att tysta sina motparter under debatt i FN:s generalförsamling. Speciellt försökte Chrusjtsjov få den dåvarande svenske generalsekreteraren Hammarskjöld avsatt, vilket han misslyckades med trots sitt skobankande.

Tyvärr verkar inte denna sekvens ha nått Youtube, så man kan inte se detta på nätet (det finns inspelat och har sänts ett antal gånger i bla. SVT). Men det finns en annan sekvens av Chrusjtsjov som visar honom i en något bättre dager, när han debbaterar med Nixon i Moskva 1959 efter det att han inlett den sk ”fredliga samexistensen” efter Stalins samhälle. Som framgår av inslaget var Chrusjtsjov en allt annat än grå politiker och kan närmast i sitt förändringsarbetet beskrivas som en rysk Obama (inga jämförelser i övrigt, då man inte skall glömma bort att han administrerade en av världens mest förtryckande regimer)

Annonser

One Response to Skor och politik

  1. Jessica Presits skriver:

    Sko-incidenten (den sovjetiska) finns faktiskt på youtube.

    ungefär 1.10 in i filmen 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: