demokrati – uttjatat begrepp för folkstyre?

Ordet demokrati figurerar alltid i media. Alla människor i Sverige vet vad demokrati är, och vet att vi har demokrati. Men är det verkligen så?

Demokrati kommer från grekiskan och betyder ”folkstyre”. Demo betyder ”folk” och krati betyder ”styre”. Så långt är nog alla överens om ordets inne börd. Men sen då? Vad är egentligen en demokrati? Anledningen till att jag ställer frågan är att ordet enligt min mening är överanvänt, missbrukat, nästintill uttjatat.
Idag verkar det okej att använda ordet lite hur som helst. Man kan gå på stan och höra någon beklaga sig över att några politiker som vill sänka skatten är odemokratiska. Hur tänker man då? Hög skatt är inte en demokratisk rättighet.

I Sverige har vi representativ demokrati. Det innebär att folket väljer ut sina representanter som sen tar beslut i riksdagen. En kritik mot detta är att det är partierna som tar beslut om vilka som ska sitta i riksdagen, och inte folket, och därmed skulle vi inte ha en demokrati. Men till saken hör ju även att alla medborgare har rätt att aktivera sig i ett parti, och påverka partiet. Man har även rätt att starta ett eget parti om man inte är nöjd med de som finns.
Det höjs ibland röster för att vi istället borde ha direktdemokrati, dvs att beslut till större del ska tas via folkomröstningar. Jag tror inte att det skulle bli ett bra system. Idag har riksdagen utskott för olika delar av politiken. Det innebär att alla riksdagsledamöter inte behöver sätta sig in i alla ärenden till 110 procent, utan man har ett område som man har extra bra koll på. Fler folkomröstningar skulle sätta väldigt stora krav på folk att sätta sig in i alla områden inom politiken, för att kunna ta bra beslut. Ett exempel på att det inte skulle funka är Lissabonfördraget. De som sitter i riksdagen har både tid och ork att läsa igenom fördraget, för att sen kunna rösta om det. En folkomröstning skulle ställa krav på att alla som röstar har läst lissabonfördraget, för att överhuvudtaget veta vad de röstar om (och det är inte precis ett tunt litet fördrag vi talar om här).

Sen kan man ju även diskutera detta kring vilka länder det är som använder ordet ”demokrati” i sina namn. Exempelvis är Nordkoreas officiella namn ”demokratiska folkrepubliken Korea”. Kina kallas ”folkrepubliken Kina”, också där finns demokratin i form av ”republik”. Dessa är exempel på länder som i allra högsta grad inte är demokratier, men som använder ordet. Hur många riktiga demokratier finns det som har ordet ”demokrati” i sitt namn?

Annonser

3 Responses to demokrati – uttjatat begrepp för folkstyre?

 1. Danne skriver:

  Grekland är mig veterligen det enda sant demokratiska land som har ”demokrati” i sitt officiella namn.

 2. Anders M.L. skriver:

  Poäng om kunskapsargumentet kring folkomröstningar där. För att inte tala om ansvarsutkrävande i statsmakten, och hela frågan om cykliska majoriteter…

 3. Alf Petersson skriver:

  Demokrati är inte bara ett uttjatat begrepp utan dessutom djupt vilseledande. Under demokratins mantel döljer sig länder som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna. I USA till exempel utestänger man stora grupper från möjligheten att rösta i olika sammanhang. För att bli vald till president krävs att man accepterar mutor i miljardklassen. Sluta alltså att benämna olika stater som demokratiska eller odemokratiska o klassa dom istället utifrån i hur många avseede dom bryter mot de mänskliga rättigheterna.

  Rolandino

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: