Lösningen på Israel-Palestina konflikten enligt Luf

Som så ofta förr är konflikten i Mellanöstern mellan Israel och Palestina på tapeten. De senaste dagarnas aktioner från Israel tror jag är helt felaktiga. Förutom det omedelbara lidandet och död de orsakar tror jag de försvårar en långsiktig lösning på konflikten. Hur ser då den långsiktiga lösningen på konflikten ut? Luf har ett svar på den frågan som jag tänkte presentera och kommentera.

Enligt Luf måste målet vara att en tvåstatslösning, med två demokratiska stater, enligt 1967 års gränser, med Jerusalem som delad huvudstad.

Det är ett bra mål, av flera skäl, tror jag. Bland annat så ligger det såvitt jag förstår bäst i linje med folkrätten. (Även om folkrätten inte har moralisk legitimitet på samma sätt som demokratiskt stiftade lagar finns det pragmatiska skäl för att alla stater ska hålla sig till vissa spelregler.) Dessutom är det förmodligen det som lättast man kan få båda parter att acceptera. Man kan så klart tänka sig att man väljer att justera gränsen på några punkter i förhandlingar.

Men det är lätt att lösa konflikten om man kan bestämma vad både sidorna ska göra. Den svårare frågan är hur Israel och Palestinerna borde agera i den nuvarande situationen, under förutsättning att motparten förblir som den är.

För Palestinierna skulle jag säga att de måste upphöra med attacker mot civila, oavsett om de bor i Israel eller i bosättningar. Det är inte lika självklart att man ska uppmana dem att lägga ner allt militärt motstånd men jag tycker det. Oavsett den moraliska legitimiteten så tror jag inte det bidrar till en lösning på konflikten. De bör också bedriva förhandlingar med Israel.

För Israelerna måste de göra fullständigt klart att de inte ämnar annektera något palestinskt territorium och de måste ta sitt ansvar som ockupationsmakt för civilbefolkningen. De bör också inleda förhandlingar med Palestiniernas valda representanter, även om de skulle råka vara Hamas.

Båda sidor bör prioritera fred högre än att hoppet att uppnå någon teoretiskt perfekt lösning.

Annonser

5 Responses to Lösningen på Israel-Palestina konflikten enligt Luf

 1. Jeppe skriver:

  FUCK YOU

 2. tryerty skriver:

  taskig

 3. zeze skriver:

  hur löser man krig?

 4. Great goods from you, man. Adult web Step into this I have understand your stuff previous to and you’re just too great. I really like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can’t wait to read far more from you. This is actually a great Adult web Step into this informations.

 5. Alba skriver:

  Appreciating the commitment you put into your website and in depth information you offer.

  It’s good to come across a blog every once
  in a while that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read!

  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my
  Google account.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: