De varma ekvationerna- eller hur ska vi bekämpa växthuseffekten

Det hot som den antroprogena uppvärmningen utgör har blivit uppmärksammat mycket på senare tid.  Det är bra. Det finns ett litet antal som menar att den vetenskapliga konsenseusen i frågan är ett result av en konspiration eller en masshysteri men jag tycker inte man ska sådana åsikter mer seriöst än vad vi gör på andra områden. En mer seriös diskussion gäller hur stort problem uppvärmningen utgör och hur mycket resurser vi  bör allokera för att bekämpa den. Det tänker jag inte diskutera i det här inlägget utan utgå från att vi vill göra en insats som samhälle mot klimathotet. Hur bör då våra åtgärder se ut?

För mig så är det självklart att de politiska åtgärderna bör bestå av koldioxidskatt eller utsläppsrätter. I valet mellan dem är jag emellertid agnostisk. Vad som är viktigt att undvika är planekonomiska åtgärder, t ex att sätta en högsta gräns för hur mycket el apparater får dra eller förbjuda glödlampor. Det spelar ingen roll hur vi drar ner på våra utsläpp så det finns ingen anledning för politiker att diktera om det ska ske via att vi effektiviserar våra apparater eller har färre av dem. Tyvärr är det många som tror att miljöfrågor motiverar planekonomi men det måste vi liberaler bekämpa. Inte ens ur miljösynpunkt är planekonomi lika effektiv som marknadsdriven anpassning. Om elförbrukningen minskar på ett håll så kommer ju priset sjunka och andra sektorer kan därför öka sin användning. Därför blir det mycket svårt för politiker att förutse vilken nytta olika åtgärder egentligen kommer ha.

Vad som också bör undvikas  är att göra klimatdebatten till en fråga om privatmoral. Klimatfrågan måste lösas politiskt och att moralisera över enskilda människors koldioxidutsläpp är bara idiotiskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: