Ska skolan lära ut upphovsrättens beydelse?

Enligt ett förslag från kulturutskottet ska skolväsendet lära ut vilken betydelse upphovsrätten har för kulturellt skapande, länk här. Jag tror inte det kommer ha någon praktisk betydelse för omfattningen av den illegala fildelningen men det värsta är att förslaget är principiellt fel. Det är anmärkningsvärt att det politiskt ska bestämmas att upphovsrätten är viktig för kulturellt skapande.

Det finns ju många som anser att fildelningen inte skadar det kulturella skapandet utan tvärtom gynnar det. Nu anser jag att de förmodligen har fel men det bygger på en teoretisk förförståelse av världen. Ingen kan påstå att det finns säkra bevis för vilken roll upphovsrätten spelar för kulturen. För samtidigt som upphovsrätten ökar incitamenten till kulturellt skapande minskar den ju också spridningen av befintliga verk. Vem kan med säkerhet säga att med större tillgänglighet av kulturella verk så skulle inte kulturskapandet se bättre ut än idag?

Att politiskt då diktera att ett svar ska läras ut om denna omdiskuterade fråga är rätt märkligt och ett inte lite oroväckande prejudikat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: