Avskaffa anti-dumpningslagstiftningen

Anti-dumpningslagstiftning är lagar som gör det otillåtet för utländska företag att sälja varor till ett för lågt pris. Om myndigheterna finner att de säljer till lägre än ”rättvist” pris, ofta definierat som pris de tar på hemmamarknaden, så kan de lägga extra tullar på de varorna.

Denna absurda lagstiftningen, som finns i både EU och USA, har det explicita syftet att skydda den inhemska industrin från konkurrens. Istället för att skydda konsumenternas intresse av låga priser väljer man alltså att skydda  industrins vinster.

Nu är ju inte lagstiftning som är till för att gynna särintressen något unikt men i det här fallet tror jag inte det räcker med lobbying från industrin som förklaring. Man måste också tillgripa den tråkigt nog vanligt förekommande merkantilistiska inställningen hos befolkningen för att förklara hur sådana här lagar kan gå igenom utan att någon reagerar.

Ett land kan inte alltid jämföras med ett hushåll men i det här fallet är jämförelsen instruktiv. Anti-dumpninglagstiftning kan jämföras med att bli sur om företag säljer saker för billigt till dig.

Den slutsatsen jag drar är dels att anti-dumpninglagstiftningen ska avskaffas men också att man bör vara skeptisk mot konkurrenslagstiftningen överlag. Konkurrenslagstiftningen kan lätt skydda konkurrenter istället för konkurrensen. Att EU-kommisionen i det här fallet skyddar inhemska företag istället för konsumenter bör göra oss skeptiska varför vi ska lita på deras bedömningar i andra fall.

Annonser

3 Responses to Avskaffa anti-dumpningslagstiftningen

 1. Emil Strand skriver:

  Men om vi vänder på perspektivet kan jag finna anti dumpningslagar bra!

  Dvs. lagar i icke EU länder som hindrar EUs starkt subventionerade jordbruk att konkurrera ut inhemska produkter som inte har stöd.

 2. johan richter skriver:

  Om det får EU att avskaffa jordbruksstödet så kan det väl vara bra, annars blir väl resultatet bara att vi förstör maten i Europa istället för att den kommer till användning.

  En del anti-dumpningslagstiftning bygger på att man vill motverka den ”orättvisa” konkurrensen från andra länder som man påstår subventioner sina exportindustrier. Men även det är fel enligt mig. Om de vill slösa sina pengar på att subventionera vår konsumtion är det tråkigt för deras skattebetalare men knappast vår sak att motverka.

 3. dresses-up skriver:

  great post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: