Rimligt att trossamfunden behåller sin vigselrätt

Det ser ut som om det snart blir en könsneutral äktenskapslagstiftning i Sverige. Det är en positivt utveckling. I sig ger registrerat partnerskap i princip samma rättigheter som äktenskap så frågan är symbolisk. Men inte oviktig, eftersom den långa traditionen av diskriminering mot homosexuella gör att varje särlösning uppfattas som en sämre variant av äktenskap.

I samband med denna förändring har också trossamfundens vigselrätt diskuterats. Att de inte ska tvingas utföra vigslar som de finner stridande mot sin religion har det glädjande nog rått enighet om. Men vissa har tyckt att samfunden därmed inte ska ha någon juridisk vigselrätt alls. Kyrkobröllop skulle alltså bara vara en rent religiös ceremoni utan någon juridisk betydelse. Så är situationen i Frankrike idag t ex. Om man vill gifta sig kan man fira ett bröllop i kyrkan om man vill men för att staten ska erkänna äktenskapet måste man registrera det hos myndigheterna.

Bland RFSL har i Sverige argumenterar för en sådan politik. Deras argument är att vigsel är myndighetsutövning och att man inte ska få diskriminera i myndighetsutövning. Det är ett svagt argument enligt min mening. Jag tycker inte man ska stirra sig blind på formaliteter i det här fallet. Det är vikitgt att tänka på att den myndighetsutövning samfund utövar när de viger folk utövas bara mot människor som frivilligt anmäler sig och att det inte innefattar mycket till lagtolkning.

Jag tycker vi ska se samfundens vigselrätt som något praktiskt och smidigt. Jag tycker också det vore politiskt osmidigt att krångla till äktenskapsproceduren samtidigt som könsneutrala äktenskap införs. Vi bör också bevara möjligheten för en borgerlig vigselförrättare att utses för ett enskilt tillfälle. Det finns all anledning att låta människor ha stor frihet i hur de utformar sina borgerliga vigslar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: