Konkurrenslagstiftningen behöver ses över

Liberaler brukar tala sig varma över hur bra konkurrens är för konsumenterna. Jag ställer mig bakom den åsikten, men vill ändå här ta upp lite problematik kring konkurrenslagstiftningen.

Det började med att jag hittade en artikel på sourze.se. Iartikeln intervjuas Biljett NU:s VD, Hans Haraldson. För de som inte känner till det, så är Biljett NU ett företag som går ut på att köpa upp biljetter vid biljettsläpp till större konserter och sen sälja dem vidare, efter att biljetterna tagit slut hos ordinarie biljettdistributör, i regel mycket dyrare än ordinarie pris. Detta innebär i praktiken att de stackare som vill ha till, låt säga Madonna på Ullevi, och inte lyckas få under biljettsläppet kan gå in på billetnu.se och köpa biljetter där istället. De måste dock betala ungefär dubbla priset. Finns det då ingen lagstiftning som förhindrar denna slags ocker? frågar nog några sig.

Faktum är att det inte finns. Verksamheten som Billet NU driver är helt laglig, och gömmer sig bakom konkurrenslagstiftningen. Lagen säger nämligen att företag inte får ha monopol (hur detta sen går ihop med apoteket/systembolaget kan ju diskuteras), vilket innebär att den biljettdistributör som har fått i uppdrag att sälja biljetter till en särskild konsert inte får vara enda aktör på marknaden. I teorin är det en god tanke, syftet är att motverka att de som enda aktör skulle ta ut överpriser. Konkurrens håller ju som vi vet i regel nere priserna. I detta exempel som jag tagit upp med Billet NU har lagen dock motsatt effekt. Istället för att hålla nere priserna skjuter priserna i höjden. Nu är jag ingen jurist, men jag anser att lagen inte ska användas på detta sätt (för konsumenternas skull) och därför att den borde ses över.

Annonser

One Response to Konkurrenslagstiftningen behöver ses över

  1. Thanks, I have recently been looking for info approximately this subject for a long time and yours is the greatest I’ve came upon so far. But, what in regards to the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: