Malmöpolisernas uttalande

Som ni förmodligen uppmärksammat har ett antal malmöpoliser filmats göra rasistiska uttalande samt talat om att ge ”stryk” till bråkstakar på Rosengård. Deras uttalanden är givetvis helt oacceptabla och om inte utredningen kommer fram till något helt exceptionellt ser jag som självklart att de borde avskedas.

Det har förvisso kanske varit en pressad situation för dem men de satt ju ändå på en buss när uttalandena gjordes så man kan inte säga de gjordes i stridens hetta. Och man måste ju ändå säga att det ingår i kravallpolisens arbetsuppgifter att hålla sig lugn under press. Det är viktigt att statsanställda har yttrandefrihet men den kan inte omfatta någon rätt att göra uttalanden på arbetstid som skadar förtroendet för polisen och rättsväsendet i den här utsträckningen och som ger sådan anledning att oroa sig för om de kommer sköta sitt jobb på ett korrekt sätt.

Jag vet inte om det här representerar ett allmänt attitydsproblem inom den svenska poliskåren men jag tror inte det. Men det är otroligt viktigt att förebygga sådana här problem så incidenten bör absolut tas på allvar.

Odemokratiska attityder på Rosengård har ju varit omdiskuterade nyligen. Utan att förringa det problemet så är odemokratiska attityder inom poliskåren ett potentiellt mycket större problem.

Annonser

4 Responses to Malmöpolisernas uttalande

 1. Emil Strand skriver:

  Jag är övertygad om att poliserna som gjort uttalandet inte är ensamma innom kåren om att hysa sådana åsikter. Och jag anser inte att situationen var sådan att det föreligger några förmildrande omständighter.

  Tyvärr hyser jag dock inte så stora förhoppningar om att polisledningen (motsv.) kommer att vidta åtgärder som löser problemen. De åtgärder som man hittils tagit upp från polisens sida är att diskutera värdegrundsfrågor vilket knappast kommer förbättra situationen. Det man borde göra är att tillse att vidta åtgärder (avskeda/omplacera) när poliser beter sig på ett sådant sätt och då givetvis inte bara när det filmas. Sen borde man se över antagningsprocessen och där mer fokusera på att gallra ut personer som bryter mot lagen även om det är små förseeelser vilket detta uttalandet får klassificeras som (även om det principiellt är helt oacceptabelt).

 2. Emil Strand skriver:

  SDS bekräftar idag att att poliserna som gjort uttalandet inte är ensamma:
  http://sydsvenskan.se/sverige/article411450/Neger-Niggersson-figur-i-polisens-internutbildning.html

 3. johan richter skriver:

  Ja, det är tråkigt. Och ledningen verkar ha tänkt ignorera alla signaler om problem tills det blev uppmärksammat i pressen. Inte förvånande eller ovanligt, men tråkigt.

 4. Emil Strand skriver:

  Sen tycker jag att vissa journalister nu ger kriminella ungdomar möjlighet att ge uttryck för icke verfierbara historier om polisbrutalitet och detta tror jag är en kontraproduktiv och billig journalistik som ger utrymme för att osanningar florerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: