Objektiv nyhetsbevakning?

Vilket parti tror ni journalisten bakom följande reportage om Obamas första tid stödjer?

Vi får bland annat veta att USA har fått en president som ”gärna argumenterar och agiterar för sina beslut”. (Låter som de flesta politiker för mig.) Man får också veta att ”Att iaktta Barack Obama i aktion i Fort Myers var som att se Van Morrison dra i väg en scatsång eller Usain Bolt avverka ett hundrameterslopp. En imponerande uppvisning.”

Det berättas att han fattar en imponerande mängd beslut under sin första månad i Vita Huset. Jag undrar om man hade beskrev det likadant när Bush bestämde sig för att inte ge bistånd till aborter och upphäva miljöregleringar under sin första månad?

Nu är det här kanske ett lite komiskt exempel men det speglar en brist i tidningarnas USA-rapportering. Media kan vara partiska och vinklade i sin rapportering från USA ett sätt man sällan ser i rapporteringen om svensk politik. Förklaringen är förmodligen att det saknas någon större skara republikanska sympatisörer i Sverige så det finns ingen viktig grupp man stöter sig med när man skriver hyllningsreportage om demokratiska presidentkandidater. Samtidigt är det synd för en objektiv rapportering ökar förståelsen för vad som egentligen sker i USA.

Annonser

9 Responses to Objektiv nyhetsbevakning?

 1. Emil Strand skriver:

  Jag håller helt mde dig och detta är ett allmänt problem som blir i synnerhet uppenbart i det fall du beskriver. Journaliserana ser sig i allt för många fall som objektiva under parollen ”journalisten skall företräda folket och granska makten (motsv)” och detta är mycket uppenbart i skilldringen av USA:s senaste presidenter.

 2. JW skriver:

  Bra observation. Exakt vad jag också tänkte. Vilken pajas han är den där Erik Ohlsson.

 3. Emil Strand skriver:

  Men idag kl. 13.00 slogs benen undan för i princip all objektivitet (dvs. den som funnits på undantag) gällande monarkin och jag är övertygad om att vi kommer få se excesser till hyllning från i princip alla medier fram till 2010. Detta menar jag är blir bakslag för demokratins utveckling i Sverige som jag tror är principiellt allvarligt.

 4. Johan Richter skriver:

  Angående kungliga förlovningar håller jag med följande inlägg http://inslag.se/journal/2008/6/10/folkliga-kungligheter-nej-tack.html

  Och jag instämmer vi lär nog se en en del ganska okritiska reportage. DN visar vägen igen http://dn.se/nyheter/sverige/de-nyforlovade-charmade-pressen-1.806735

 5. Emil Strand skriver:

  Inlägget på inslag.se får mig att tänka på ett annat tidigare syfte med inaveln (motsv.) mellan de europeiska kungahusen. Nämligen att om alla var släkt med varandra så skulle de inte kriga med varandra. Detta verkade logiskt ibörjan av 1900-talet men krossades ganska snabbt av första världskriget.

  En paralell till idag är betydelsen av NATO medlemsskap där alla verkar tro att så länge man skrivit på avtalet så garanterar USA säkerheten. Detta menar jag är en än mer felaktig tro än det som var gällande med kungahusen. Ty NATO säkerheten garanteras givetvis bara av de trupper som fanns insatsberedda och som idag är kraftigt decimerade samtidigt som de väntas försvara ett mycket större område än tidigare. (detta kanske iofs. borde tillhöra ett annat inlägg)

 6. Emil Strand skriver:

  Och nu verkar det som de moderata ministrarna försöker övertriumfa varandra i hyllningar. Man kan undra om de inte tycker det är bättre att de avgår och låter Victoria ta över:
  http://carlbildt.wordpress.com/2009/02/24/gratulerar-3/
  http://tolgfors.wordpress.com/2009/02/24/en-gladjens-dag/

 7. johan skriver:

  ”Detta verkade logiskt ibörjan av 1900-talet men krossades ganska snabbt av första världskriget.”

  Jag tror nog det krossades innan. Att kungligheterna var släkt med varandra gällde ju även till stor del på 1700-talet t ex och hade inte hindrat krig.

 8. Emil Strand skriver:

  Det stämmer. Precis som andra avtal brutits, men man satte trots allt hopp till detta i början på 1900-talet.

  Men jag tror det större problemet med detta är svårigheten att dra lärdommar av historien. Och tron på att framtiden är frikopplad från det förflutna.

 9. rent a dress skriver:

  We offer fax less want to simplify this application-to-deposit process and keep on safeguarded your knowledge: Fax machines and copiers are able to create faxes for one short time, and also that is not going to give protection to you id theft and or credit ratings fraud! Instead, this faxless offerings obliterates individuals concerns in addition to enables you to have the loan sum within a little while And in most cases an hour or even considerably less. All you have to conduct is actually utilize over the internet at this time, get easy guarantee and take it easy although budgets are transported right into your money. You do not even need to wait in a fabulous queue, keeping up with loads of paperwork!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: