Kungahuset sprider sina tentakler

I och med veckans förlovning befäster och sprider sig kungahusets reella politiska inflytande. Förmågan för kungen att påverka enskilda politisk händelser har kanske aldrig varit större och därmed tornar de demokratiska problemen upp sig.

Historieprofessorn Dick Harrisson belyser detta (06.10 in i klippet) och att kungahuset aldrig tidigare haft så mycket politiskt inflytande som idag är allvarligt liksom att detta inte diskuteras offentligt. När kungahusets inflytande diskuteras har det rört sig om en minimal påverkan på valet 2010 eller i vilken mån dess existens förstärks. Dessa förhållandevis små frågor överskuggar en diskussion om vad effekten blir om exempelvis Viktoria skulle uttala sig om  regeringens hantering av finanskrisen.

Risken med att även ett milt uttalande från hovet kan få enorma politiska konsekvenser är skrämmande i en demokrati, i synnerhet om dessa skulle komma vid en kritisk tidpunkt. Effekten av kungens uttalande i samband med tsunamikatastrofen då han fick mycket beröm visar på att det är ett högst rimligt scenario. Dessutom vill jag minnas att Viktoria i intervjuer sagt att hon vill spela en mer aktiv roll med sitt inflytande. Dessa mer allvarliga framtidsscenarier blir tyvärr undanträngda när även republikaner istället väljer att kritisera kostnader i samband med det kommande bröllopet.

Annonser

One Response to Kungahuset sprider sina tentakler

 1. Johan Richter skriver:

  Den mer informella makten är ju svårare att komma åt med politiska reformer. Inte ens ett avskaffande av kungahuset behöver komma åt det. Ta Bulgarien där den förra tsaren lyckades bli vald till premiärminister 55 år efter monarkins avskaffande.

  Vem folk väljer att lyssna på kan ju inte politiken bestämma. Även om man kunde önska att de valde på andra grunder än att de råkat födas till rätt föräldrar.

  ”Dessutom vill jag minnas att Viktoria i intervjuer sagt att hon vill spela en mer aktiv roll med sitt inflytande”

  Ja, det håller jag med var ett oroande uttalande. Med den nuvarande monarken kan vi ju nästan utgå från att det blir fel om han försöker ta en mer aktiv roll så det skulle bara gynna republikens sak.

  Men Victoria verkar mer skärpt. Vi får hoppas att det inte blir som i england där tronföljaren relativt ofta uttalar sig i kontroversiella frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: