Underlätta för ökad vapenexport

Att den svenska vapenexporten nu ökar är i grunden positivt. Det ökar inte minst möjligheten för att Sverige blir ”demokratins arsenal” som Roosevelt sa under andra världskriget. Därför är det nu dags se över vapenexportreglerna så att en ökad vapenexport möjliggörs till demokratiska stater.

Förutom den övergripande målsättningen att vapenexport gynnar svensk utrikespolitik så finns det stora ekonomiska vinster, en god effekt på svensk sysselsättning och en positiv effekt på svensk försvarsförmåga utan att staten behöver satsa mer i försvarsbudgeten. Export av stora produkter som exempelvis den flygande övervakningsradarn erieye har också en mycket god förmåga att öka stabiliteten i de regioner dit den exporteras.

Som konsekvens av den ökade exporten kan man också förvänta sig spinoffeffekter på den civila marknaden. Ericssons utveckling av mobiltelefoner är bara ett exempel där företagets tidigare utveckling av militär kommunikationsutrusning lade grunden för en stor svensk industri. Ett annat exempel där staten gynnats ekonomiskt på ett sätt som torde sakna motsvarighet är exporten av luftvärnsroboten rb 70. Försvarsmakten köpte in hundratalet system under 70-talet och sedan behovet i svenska försvaret minskat har man kunnat sälja tillbaka systemen till industrin som sedan exporterat dessa.

Tyvärr är medvetenheten om alla dessa positiva effekter låg och effekterna skulle kunna ha varit mycket större om Sverige varit mer öppet för försvarsmaterielsamarbete. I SOU 2002:108 konstateras att:

Som en intressant historisk fotnot bör noteras att Sverige år
1971 avböjde den amerikanska inbjudan att medverka i det amerikanska
försvarets stora projekt på telekommunikationsområdet
och ifråga om databehandling. Som bekant blev det amerikanska
försvarets utveckling av databehandlingen det som senare ledde
bl.a. till Internet. I efterhand kan hävdas att detta svenska ställningstagande
var Sveriges kanske största misstag under det kalla
kriget.

Inte minst pågrund av ovanstående är det på hög tid att förbudet mot vapenexport till krigförande stater omedelbart avskaffas.

Annonser

3 Responses to Underlätta för ökad vapenexport

 1. Fredrik Brange skriver:

  Så länge man ser till så att vapen inte säljs till icke-demokratiska länder eller länder som kränker mänskliga rättigheter och motsvarande, så kan jag instämma.

 2. Johan Richter skriver:

  Som icke-pacifist håller jag med om att det inte är fel med vapenexport i sig. Och visst ger det intäkter till svensk ekonomi.

  Men vad vill du göra för att underlätta den? En exportkontroll är ju rimlig, vi vill inte sälja till länder som kommer använda det för folkmord eller för att anfalla oss.

 3. Emil Strand skriver:

  Att förbudet mot vapenexport till krigförande länder tas bort!

  Det är något märkligt nu när Sverige tar på sig en mer krigförande roll utomlands i ex. Afghanistan tillsammans med andra NATO stater så får vi vara med trupper i samma konflikt, men formellt får vi inte exportera vapen till dem.

  Men jag vill behålla statens inflytande och kontroll över exporten och jag tycker generellt att kontrollmyndigheten (ISP) gör ett mycket bra jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: