Om kårobligatoriets avskaffande

Det är så klart positivt att kårobligatoriet avskaffas. Det är väldigt svårt att motivera varför studenter ska tvingas vara med i föreningar som de kanske inte alls har någon nytta av eller som driver politiska ståndpunkter som de inte är överens med. Att studentkårerna talar om att de representerar alla studenter är ett rent skämt. En förening kan inte påstå sig representera någon bara för att de blivit tvingade att vara medlemmar.

Man har valt att ge stöd till studentkårer direkt från statskassan istället för att skydda ”studentinflytandet”. Så hela befolkningen istället för bara studenterna får betala för föreningar man inte har någon nytta av, vore den cyniska tolkningen.

Studentinflytande är det inget fel på men jag tycker det är synd att regeringen låser sig vid en form av hur det ska se ut och att studentkårerna inte pressas att anpassa sig till att faktiskt kunna engagera studenterna. Men ändå är det ett framsteg, inte minst eftersom studentkårerna sammanlagt kommer kunna tvinga till sig mindre pengar.

3 Responses to Om kårobligatoriets avskaffande

  1. Magnus Hansson skriver:

    Märkligt argument. Studentkåren ska främja studenternas intressen. De tar emot synpunkter på såväl lärare som kurslitteratur och finns där för de som behöver information eller har råkat illa ut.

    Enligt samma resonemang skulle vanligt folk inte heller genom skatten tvingas betala för t. ex socialen, då de själva kanske inte kommer att få nytta av den?

  2. Jessica Presits skriver:

    Magnus, kårerna kan inte jämföras med socialen. En bättre jämförelse är fackföreningarna inom arbetslivet. Skillnaden är att inom arbetslivet kan du välja att vara med i ett fack, eller avstå. Inom studentvärlden finns inte den möjligheten alls. Antingen betalar man avgiften eller så gäller inte ens studier.

  3. Johan Richter skriver:

    Jag håller med, analogin med socialen håller inte alls. Studentkårerna ska ju ta till vara studenters intresse på ungefär samma som ett politiskt parti eller någon annan intresseorganisation.

    Att tvinga studenterna vara med i studentkåren är ungefär lika rimligt som att tvinga alla bönder vara med i LRF eller alla arbetstagare vara med i facket. Även om organisationerna påstår sig företräda dessa grupper måste rimligtvis varje person själv få avgöra om de känner sig representerade.

Lämna en kommentar