Intressant kommentar om språklagen

Lingvistbloggen har intressanta kommentarer kring lagrådsremissen med ny språklag . De pekar på framförallt på att man ganska svepande säger att ett gemensamt språk är nödvändigt för demokrati trots att det finns gott om demokratier utan gemensamt språk. (Kanada, Belgien, Schweiz och Indien är några exempel.)

Så uppenbarligen är ett gemensamt språk inte nödvändigt för demokrati. Men det kan ju ändå vara bra, och det tror jag faktiskt att det är. Mitt intryck är att länder med flera språk ofta får en uppdelning av den politiska debatten i olika språk och att olika språk ofta utgör en grogrund för konflikter.

Ett bättre argument mot språklagen är nog att den är onödig. Svenskans ställning är inte hotad och värnandet av dess ställning behöver ingen språklag.

Annonser

2 Responses to Intressant kommentar om språklagen

  1. Jessica Presits skriver:

    Givetvis är inte ett gemensamt språk nödvändigt för demokrati. Däremot håller jag helt och hållet med om att det är en bra förutsättning. Olika språk har en förmåga att spä på konflikter.

    Sen tar de i lingvistbloggen upp en självmotsägelse som i själva verket inte är en självmotsägelse. I rapporten beskrivs nämligen att ett gemensamt språk är bra för Sverige, men att i EU är det positivt med många språk. Jag (till skillnad från lingvistbloggen) anser inte att detta är en självmotsägelse då EU inte är en stat, och inte heller kan jämföras med en stat.

  2. Your writing style is proof positive that a writer can clearly express his or her original thoughts without a lot of flashy content. This is smart, engaging and informative material.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: