Ett geografiskt lotteri?

Ja, så kallar Cancerfonden tydligen rehabiliteringen efter cancer. Jag förutsätter att de faktiskt har rätt att behandlingen skiljer sig. Är det acceptabelt?

Om man stödjer kommunalt självstyre så måste man rimligtvis tycka det är acceptabelt. Poängen med kommunalt självstyre är ju att man ska kunna prioritera olika och lägga upp verksamheten på olika sätt. I ett landsting kanske man väljer att prioritera kulturpolitiken eller hjärtsjukvården medan man i en annan föredrar cancersjukvården. I ett tredje föredrar man kanske skattesänkningar. Det kommer leda till skillnader i behandling.

I ett annat landsting kanske man väljer att bara satsa på homeopatiska mediciner så att man slipper biverkningar av behandlingen. (Och verkningar överhuvudtaget.) Eller mindre idiotiskt, väljer att organisera vården på ett ovanligt sätt.

Tycker man allt det här är fel för att det ger upphov till skillnader i vården, då är man inte anhängare av kommunalt självstyre. Nu tror jag det är så att de flesta svenskar tycker det är fel med skillnader i skola, vården eller omsorgen som beror på var man bor.

Därför är det naivt av borgerliga politiker som pratar om att värna det kommunala självstyret som en viktig princip. Det kan (och bör) aldrig försvaras mot en kompakt folklig opinion. Så skriv absolut inte in någon form av kommunalt självstyre i grundlagen!

Annonser

3 Responses to Ett geografiskt lotteri?

 1. Emil Strand skriver:

  Jag tycker det är acceptabelt med vissa skillnader och ser inte en absolut motsättning mellan kommunalt självstyre och hur man vill prioritera i sjukvården.

  Det viktiga tyker jag är att det finns en miniminivå av vård, skola och omsorg som man kan förvänta sig i princip hela Sverige. Sen om något lansting väljer att satsa mer och det på så sätt inte blir lika överallt, så kan jag inte se det i sig som felaktigt. Det viktiga måste vara att få så mycket högkvalitativ vård som mäjligt för varje satsad krona.

  Ang. prioriteringar tycker jag att du förenklar lite väl mycket. Man kan mycket väl tänka sig att man har en stor del lagstadgad likavård, medan ex. prioriteringar avseende ekonomika resurser skiljer innom kollektivtrafik och kultur. Sen tycker jag att det är bra med kommunalt självstyre avseende lokalisering av verksamheter.

  Slutligen tror jag att det mycket väl kan vara rimligt att skriva in det kommunala självstyret i grundlagen. Men då måste man vara noga med hur man formulerar sig så att ex. inte lokala intressen kan hindra malmbrytning som jag skrivit på bloggen tidigare

 2. Johan Richter skriver:

  Det finns en tradeoff, desto mer kommunalt självstyre du vill ha desto mer olikheter måste du acceptera. Det är klart man kan ha kommunalt självstyre på vissa områden i större utsträckning än andra. Men jag tror inte de som förespråkar kommunalt självstyre brukar mena att de bara vill ha de på de områden som folk uppfattar som mindre viktiga och därför kan acceptera olikheter på. (Kultur och kollektivtrafik.)

 3. Emil Strand skriver:

  Ja, med stor sannolikhet blir det fler olikheter med mer kommunalt självstyre. Men det måste alltid bli kompromisser mellan det lokala och centrala i en icke federal stat som Sverige. Men detta är inget hinder för att betona mer kommunalt självstyre i grundlagen och jag tror detta kan vara en bra motvikt till en i flertalet fall allt för mycket centralstyre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: