FN:s människorättsråd ett hot mot de mänskliga rättigheterna

FN:s människorättsråd* har antagit en resolution där de uppmanar länder att anta lagar som skyddar religioner från ”förtal”. Speciellt nämner den islam som påstas vara utsatt för en omfattande diskriminering. De säger explicit att det är fel att attackera religiösa figurer, förmodligen med anspelning på Muhammedkaraktyerna i Danmark, så det går betydligt längre än den i sig förkastliga lagstiftningen om hets mot folkgrupp vi har i Sverige.

Att människorättsrådet är ett skämt kan man se bara på listan av medlemmar som inkluderar länder som Kina, Saudiarabien och Ryssland. Mycket riktigt har också rådet ägnat stor energi åt att fördöma Israel men ägnat lite uppmärksamhet åt andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna i arabstaterna.

Men det här går längre än så. Istället för att bara ignorera kränkningar av de mänskliga rättigheterna vill man aktivt avskaffa en av de viktigaste mänskliga rättigheterna, yttrandefriheten. Rätten att kritisera religion är precis som rätten att argumentera för en religion en självklar del av yttrandefriheten.

Hela episoden utgör ytterligare en påminnelse om varför man inte ska se FN som en garant för de mänskliga rättigheterna.

*Inte människorättskommittén som artikeln påstår.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: